CABIN IN 'T STAD

studentenleven

22/10/2024
foto van de cabin
Bron/externe fotograaf

Anne-Marie Dimitrov


Aan het begin van elk academiejaar vragen veel Antwerpse studenten zich af: “Wat gaat er dit jaar schuil achter de deuren van GATE15 op de Kleine Kauwenberg?” Dit jaar is het antwoord CABIN, een warme ontmoetingsruimte waar mentaal welzijn centraal staat. Medewerkers Elise en Gisia gaven me uitleg over dit bijzondere project.

Nog maar net heb ik plaatsgenomen wanneer Elise richting een tafeltje naast me wandelt met achter haar rug een verrassing. “Je hebt lang op je croque moeten wachten, hé?”, vraagt ze een hongerige student. Voordat ze kan antwoorden, tovert ze een stuk cake tevoorschijn. “Kan ik het hiermee goedmaken?” De ontspannen sfeer van CABIN is meteen voelbaar.

“We proberen de warmte en gezelligheid van een living uit te stralen”, bevestigt Gisia. Bij die warmte horen comfortabele zetels en gratis thee, koffie en water. Aan de bar koop je frisdrank en snacks aan schappelijke prijzen, waaronder cake die wordt gebakken door doelgroepmedewerkers. Dat zijn werkzoekenden die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft CABIN ook een uitleendienst voor gereedschap.

Maar wat CABIN echt bijzonder maakt, is de sterke focus op mentaal welzijn. “CABIN is een samenwerking tussen het JAC (jongerenaanbod van het CAW, voorheen het Jongerenadviescentrum, n.v.d.r.) en STAN. Uit het studenten onderzoek dat STAN vorig jaar uitvoerde, bleek dat het mentaal welzijn van studenten erop achteruitging. Om de drempel naar hulp te verlagen, sloegen de twee organisaties de handen in elkaar”, vertelt Gisia.

Die samenwerking resulteerde in CABIN, dat 18 september officieel de deuren opende. “Altijd ruimte voor koffie en een babbel”, zo luidt de slogan. Voor die babbel kun je terecht bij studenten die er aan de slag zijn als vrijwilliger. “We proberen ook zelf te polsen bij studenten die binnenkomen hoe het gaat. We zijn nu enkele weken open en ik begin al wat namen en gezichten te kennen”, voegt Gisia toe.

Bovendien komen er regelmatig professionele hulpverleners van het JAC langs bij wie studenten hun hart kunnen luchten en om advies kunnen vragen. “Uiteraard willen we niet concurreren met bijvoorbeeld het STIP. We werken complementair en verwijzen studenten door naar de meest geschikte hulp”, benadrukt Gisia. Wie wat meer privacy wil tijdens zo’n gesprek, kan terecht in de gespreksruimte. “De deur van die ruimte is wel kapot gegaan tijdens de verhuis, maar er komt snel een nieuwe”, lacht ze.

Een bezoek brengen aan CABIN kun je elke weekdag, al staat er binnenkort nog iets bijzonders op de planning. “In de week van 21 tot 25 oktober organiseren we een openingsweek. Tijdens die week staan er dagelijks workshops gepland. Nu organiseren we die workshops nog zelf, maar in de toekomst willen we nauw samenwerken met studenten. CABIN moet echt voor, door en met studenten worden”, sluit Gisia af. Interesse? Scan de QR-code voor meer informatie.