Lingua
Ieder jaar organiseert Lingua, de departementsclub van Taal- en Letterkunde & Wijsbegeerte, haar befaamde cultinaire avond. Met optredens van getalenteerde vrijwilligers en dessertjes tijdens de pauze is het de ideale combinatie van cultureel en culinair genot. Maar ook hier gooide corona roet in het nagerecht. Wat normaal gezien een gezellige samenkomst is van Linguanen en andere cultuurliefhebbers, werd nu een online evenement. Het leek op het eerste zicht heel wat minder sfeervol dan de gewoonlijke samenkomst. Toch was het de moeite waard en dwars was zowel op het virtuele podium als in het publiek aanwezig.
Met nog een paar minuten te gaan voor de start van het evenement was ik tegelijkertijd popcorn aan het maken — het enige ietwat zoete wat ik nog kon vinden op mijn kot — en mijn laptop aan het opstarten. Het is eens iets anders dan aanschuiven en bijkletsen met vrienden. Om 20u werden we zoals gewoonlijk verwelkomd door de presentatoren, ditmaal echter in een vooraf opgenomen filmpje. Ondanks een klein gebrek aan spontaneïteit slaagden ze erin om me, zoals altijd, aan het lachen te brengen. Daarnaast werd ook de reactiekolom al snel een vrolijke bedoening met mensen die reageerden op de acts en op de interactieve posts die Lingua had voorbereid. Wilde je bijvoorbeeld altijd al weten welk dessertje jij bent? Moeke Lingua had het antwoord voor je klaar.
Aan sfeer geen tekort dus, maar wat met de acts? Getalenteerde studenten met velerlei culturele talenten konden op voorhand filmpjes insturen waarin ze het beste van zichzelf gaven. Zoals meestal het geval is, kwamen hier voornamelijk muzikanten op af. Tino, onze hoofdredacteur, bracht een liedje met zijn gitaar, waardoor ik me heel even op vakantie aan een kampvuur waande. Cohzee Music zorgde dan weer voor een klein feestje op mijn kot en Ruben & Rozemarie lieten me helemaal wegdromen met enkele Nederlandstalige nummers. Verder waren er toch ook enkele indrukwekkende niet-muzikale optredens. Martijn toverde bijvoorbeeld niet alleen een nieuw T-shirt tevoorschijn, maar ook een lach op mijn gezicht. Daarnaast voelden ook enkele getalenteerde poëten zich geroepen om hun stem te laten horen. Vooral Bert Sales Sigarra viel op vanwege zijn interessante teksten en overtuigende performance.
Het merendeel van de acts vormden dus muzikanten die zongen en gitaar of piano bespeelden. Dat is zeker leuk, maar een beetje meer afwisseling met bijvoorbeeld dans of theater was wel fijn geweest. Natuurlijk is het moeilijk om dat zomaar te regelen. Gelukkig gingen de muzikanten en poëten die meededen wel voor uiteenlopende stijlen. Daarnaast fluctueerde ook het niveau van professionaliteit, maar dat is net de charme van de cultinaire avond. Aan het einde werden er bijvoorbeeld bijna professionele videoclips getoond van een band. Hun muziek was niet per se beter dan die van sommige anderen, maar door de aard van de filmpjes vielen ze nogal uit de toon.
Het geheel was dus zeker de moeite waard – als je in de zetel gaan zitten en laptop opendoen al echt ‘moeite’ kan noemen. Natuurlijk was het fijner geweest om alles in het echt te bewonderen, maar voor nu was het een goed alternatief. Misschien is online zelfs wel beter dan fysiek: je kan het geheel nog steeds herbekijken via de Facebookpagina van Lingua! Perfect voor wanneer je eens iets anders wil dan alweer Netflix of Disney+ of weet-ik-veel-wat. Ten slotte is het ook het ideale excuus om je favoriete dessertje nog eens in huis te halen.
- Log in to post comments