"Een campusagent, wat is dat? Ik wist niet eens dat dat bestond en al helemaal niet dat wij dat hadden." Denk je nu bij jezelf: 'Awel, ik dacht precies hetzelfde'? Lees dan zeker verder. Anderen zagen hem misschien al eens op straat of kwamen reeds in contact met hem, maar waarschijnlijk weet je nog steeds niet alles wat er te weten valt rond deze figuur. dwars trok erop uit om de mysteries rond onze eigen studentenflik te ontrafelen.
Sinds het begin van dit academiejaar is Mats Hoydonkx officieel geïnstalleerd als campusagent in Antwerpen. Hij is zowel voor universiteits- als hogeschoolstudenten van dienst. Misschien zag je hem eerder al over straat lopen: vorig academiejaar was hij zich al aan het inwerken in zijn nieuwe functie. In een studentenbuurt rondlopen is voor hem niet zo vreemd, want hij heeft zelf ook gestudeerd. Wel in Leuven, maar die misstap kunnen we hem wel vergeven. We maken allemaal wat rare beslissingen in onze studententijd.
het gezicht van het studententeam
De campusagent is geen nieuw gegeven, die bestaat al jaren. Sterker nog, er is een volledig gespecialiseerd studententeam bij Politie Antwerpen waar we beroep op kunnen doen. Mats is daar nu het gezicht van, zodat studenten weten waar ze terechtkunnen. De aangiftebereidheid van studenten is over het algemeen nogal laag en de politie hoopt dat te verbeteren door de aanstelling van campusagent Mats, die nu het aanspreekpunt is voor alle Antwerpse studenten.
Mats heeft zich dan ook meteen vrijwillig aangemeld voor de functie: “Ik heb mij kandidaat gesteld omdat ik zelf ook student ben geweest en ik vond dat een heel leerrijke periode.” De studentenflik van Leuven uit Mats' studententijd, ‘Nick de flik’, heeft verder ook een sterke indruk op hem achtergelaten. “Die heeft het contact tussen de politie en de studenten heel erg bevorderd en daar kon je eens mee grappen, maar daar kon je ook serieuze dingen aan uitleggen of een klacht bij indienen”, vertelt Mats.
van oudhistoricus naar campusagent
Onze campusagent studeerde zelf Geschiedenis van de Oudheid. Van Grieken en Romeinen naar agent lijkt een grote sprong, maar agent worden was altijd al een kinderdroom die ondertussen in vervulling is gegaan. “Mijn interesse in geschiedenis groeide naarmate ik ouder werd, maar ik wilde mijn droom van kleins af aan nog wel vervullen en dat is gelukt. Een diploma op zak is dan wel handiger om door te groeien.”
Mats is ervan overtuigd dat het feit dat hij zelf nog niet zo lang geleden student was een grote troef is bij het uitoefenen van zijn functie. “Ik ben zelf ook gedoopt geweest en heb andere mensen gedoopt, dus ik weet waar je nog mee weg komt en wanneer het er echt over gaat”, zegt hij. In zijn tijd waren de regels nog niet zo streng en was er nog veel meer toegelaten. Zo mocht de studentendoop nog overal gebeuren. Zijn eigen doop vond bijvoorbeeld plaats voor het stadhuis van Leuven. “Wij hebben toen een soort veldslag met bloem gevoerd tegen archeologie, dat waren onze ideologische concurrenten. Ik denk dat er na twee à drie weken nog steeds bloem op de grond lag en dat begon echt te stinken. Zulke dingen gebeurden toen nog vaak.”
Nu mag dat niet meer, maar dat is ook begrijpelijk. Voor de buurtbewoners is zo'n smurrie en de geluidsoverlast die daarmee gepaard gaat niet erg prettig, maar als student ben je daar niet mee bezig en dat beseft Mats maar al te goed. “Als jong mens ben je alleen bezig met studeren en plezier maken en al de rest is een zorg voor later. Maar nu is het later, dus nu moet ik mij er wel mee bezighouden.”
inspecteur of studentenflik?
De doopactiviteiten zijn in oktober dan ook de prioriteit van de campusagent. Het studententeam probeert ervoor te zorgen dat de dopen in goede banen worden geleid. Dit doen ze met behulp van het doop- en feestcharter. Dit charter telt zeventien pagina’s die duidelijk afbakenen wat wel en niet mag, zoals bijvoorbeeld werken met slachtafval en onmenselijke behandeling. De bedoeling is om een zo aangenaam mogelijke doopperiode te voorzien voor zowel student als buurtbewoner. Tijdens deze periode gaan de agenten bij de dopen langs om te kijken of alles op een veilige manier gebeurt. Ook krijgen ze te maken met veel klachten over geluidsoverlast en sluikstorten. “We proberen het zo goed mogelijk in de gaten te houden en overlast te beperken, maar de student moet ook nog altijd student kunnen zijn natuurlijk”, vindt Mats. In de maand oktober worden er ook bijna elke avond nachtshiften gedraaid, wat veel studenten een veiliger gevoel geeft op straat.
Na oktober wordt alles weer wat rustiger op studentenvlak en is nachtlawaai de voornaamste klacht. Dit betekent helaas niet dat Mats, net zoals wij buiten de examenperiodes, rustig zijn dagen kan vullen met terrasjes doen en Netflixen. Naast zijn verantwoordelijkheden als campusagent is hij ook nog steeds inspecteur: “Ik denk dat ze mij tijdens die studentenmaanden een beetje meer ontzien, maar ik ben het hele jaar door ook bezig met mijn gewone dossiers. Het gaat dan vooral over criminaliteit en overlast in onze zone.”
ongelukkige voorvallen en goede relaties
De campusagent heeft niet alleen contact met ons, studenten, maar ook met de universiteit. Het gaat dan voornamelijk om activiteiten waarbij de universiteit graag wat blauw ziet rondlopen. “Sinds het uit de hand gelopen galabal met Sofia weten ze ons te vinden voor wanneer er iets gebeurt. Dat contact verloopt goed”, weet Mats te vertellen.
Dat uit de hand gelopen galabal is dan ook het ernstigste voorval waarmee onze studentenflik tot nu toe te maken had. Hij hoopt dan ook dat zulke serieuze incidenten niet meer plaatsvinden. “We hebben er goed vertrouwen in dat ze hun les nu geleerd hebben. Sofia heeft dat niet bewust gedaan, ik vind dat ook erg voor het presidium, want dat probeert alles in goede banen te leiden natuurlijk. Organisatorisch is het een beetje tekort geschoten, maar uiteindelijk zijn het toch de feestgangers die het wat te bont maakten. Dat is een van de weinige echt slechte voorbeelden die er geweest zijn en het komt zelden voor.”
whatsappje sturen?
In geval van ernstige en minder ernstige problemen kan je dus terecht bij campusagent Mats, maar hoe kan je hem precies bereiken? Met een whatsappje zal het helaas niet lukken, maar er zijn verschillende opties. In eerste instantie kan je rechtstreeks naar de Oudaan gaan, het politiebureau dat je op de foto ziet, en vragen of je hem kan spreken. Klachten die op een of andere manier met studenten te maken hebben komen zo altijd bij hem of een van zijn teamgenoten terecht, afhankelijk van wiens specialisatie het beste aansluit bij de klacht.
In tweede instantie, wanneer je bijvoorbeeld niet zeker weet of je met jouw klacht naar de politie wil of durft gaan, kan je met je probleem terecht bij GATE15. Zij hebben een direct e-mailadres, waardoor de klachten dan ook zonder omweg bij het studententeam terechtkomen. Tevens kan je zelf naar Politie Antwerpen mailen en dan zal jouw mail doorverwezen worden naar het team.
Ook op sociale media wil de politie inzetten. In de toekomst zal namelijk het officiële campusagentaccount op Instagram verder worden uitgebouwd, maar voorlopig zullen we het nog even met dat van Politie Antwerpen moeten stellen. Wie o wie kan daar een mooi sfeerbeeld van StuDay terugvinden?
- Log in to post comments