Het is weer die tijd van het jaar waarin sociale contacten zich tot een minimum beperken, studenten zich massaal opsluiten in de bibliotheek en ineens allemaal heel creatief worden in het zoeken naar alternatieve carrièremogelijkheden. Drinken we tijdens deze eenzame weken, geteisterd door cursussen en goedbedoelde studieadviezen, ook onze zorgen weg, of blijven de terrasjes in de studentenbuurt leeg? Tijdens de donkerste periodes in het studentenbestaan komen we allemaal voor de keuze te staan tussen wat juist en wat gemakkelijk is: studeren of niet? Studenten kiezen blijkbaar massaal voor de optie 'dapper doorzetten' in plaats van de handdoek in de ring te gooien en onze zorgen te gaan verdrinken.
de Antwerpse student drinkt minder
In een onderzoek van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD), waaraan ook de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven en de KHLim meewerkten, gaven niet minder dan 19.822 studenten inzage in hun alcoholgebruik. Hieruit bleek dat studenten gezamenlijk minder naar de fles grijpen tijdens de grauwe periodes van het studentenleven. Gedurende het academiejaar en vakantieperiodes slaat meer dan de helft van de studenten minstens één keer per week een glas bier achterover; in examenperiodes daalt dit gebruik aanzienlijk.
In onze grote drank- en drugsenquête, waaraan 961 Antwerpse studenten deelnamen, zagen we een gelijkaardige tendens. We schotelden onze respondenten de vraag voor of ze minder, evenveel of net meer dronken tijdens de blok en de daaropvolgende examenperiode. Niet minder dan 94% van onze respondenten gaf aan hun alcoholgebruik te minderen wanneer ze aan het studeren sloegen, terwijl 5,5% rustig verder dronk op het pre-examenniveau. Slechts vier studenten gaven aan net meer naar de fles te grijpen.
een maandje detoxen
Beter in slaap kunnen vallen en ontstressen werd door een respondente opgegeven als aanleiding om meer alcohol te consumeren tijdens de examens. Dezelfde argumentatie werd ook bovengehaald om hun drankpatroon niet te veranderen, alsook de redenering dat ze sowieso al weinig dronken. Hierdoor vonden ze het niet nodig om hun alcoholgebruik aan te passen. Of zoals een respondente het verwoordde: “Plannen is key!”
Voor de meerderheid van de studenten wordt alcohol echter volledig uit de planning geschrapt. Onder de studenten die hun drankgebruik minderen, komt te weinig tijd en het gebrek aan feestjes vaak voor als verklaring om de fles af te wijzen. De sociale component komt ook tot uiting in het volgende antwoord: “Ik associeer alcohol met plezier maken en uitgaan. Het is een sociale handeling. Tijdens de blok kies ik bewust voor een minder verbruik, omdat het sociale aspect ook deels wegvalt bij het klassieke ‘opsluiten voor de blok’.”
Voor velen wordt een maand studeren dan ook al snel een maand detoxen. Kateren en blokken gaan immers niet goed samen, zoals een andere student aangaf. Anderen reikten meer pragmatischere redenen aan: “Zat studeren is niet praktisch. Drinken kan ik heel mijn leven nog, dat diploma moet er nu komen.” Iemand anders vertelde dat hij alcohol links laat liggen tijdens de examens, zodat hij betere punten kan halen en zo in augustus nog tijd genoeg heeft om te feesten. Dat een hogere hersenproductiviteit en het afzweren van drank vaak met elkaar in relatie worden gebracht, wordt ook duidelijk door het volgende antwoord: “Ik drink niets. Hele dagen zwoegen om dan ’s avond de gevormde hersenverbindingen af te breken? Slaat nergens op, lijkt me.”
Redenen genoeg dus om van januari en juni (en wie weet zelfs augustus?) standaard Tournée Minérale te maken? Er zijn al vele woorden gevloeid over het drinken van alcohol en het concentratievermogen. Uiteindelijk komen we allemaal op een gegeven moment voor de keuze te staan tussen zuipen of verzuipen in het werk en de stress. Hoewel niet elke rekensom slechts één oplossing heeft, deelde een anonieme student toch nog de volgende wijze woorden: “Alcohol + studeren = problemen.”
- Log in to post comments