digitale studievriendjes

apps en websites die je studentenleven kunnen redden (of dat toch proberen)

24/09/2018

De bibliotheek, de vaste habitat van de student, is het levende bewijs dat elektronica onlosmakelijk verweven zijn met het studentenleven. Laptops, tablets en gsm’s zijn dan ook alomtegenwoordig in de werkomgeving. Naast een constante bron van afleiding in de vorm van Netflix, Facebook, Instagram en YouTube, dient elektronica ook als levensreddend hulpmiddel. Om de queeste naar academisch succes te vergemakkelijken, zet dwars enkele (on)bekende, onmisbare sites en apps op een rijtje.
 

Trello

Overzichtelijke to-dolijstjes maken, zowel voor jezelf als voor groepen, was nog nooit zo simpel: je kunt verschillende lijstjes met taken aanmaken (zoals ‘op te zoeken’, ‘te lezen’, ‘te leren’) en deze naar de lijst ‘gedaan’ slepen wanneer je ermee klaar bent. Zo heb je steeds een up-to-date overzicht van het werk dat nog verricht moet worden. Ook kun je labels, checklists en vervaldata toevoegen. Elk bordlid kan zelf taken toevoegen of verschuiven, dus dubbel werk en slechte communicatie kunnen op een simpele manier vermeden worden.

 

Written? Kitten!

Positieve aanmoedigingen zijn soms meer dan welkom, zeker als je over een moeilijke paper gebogen zit die maar niet wil vlotten. Written? Kitten! heeft hiervoor de ideale oplossing gevonden: je kunt zelf aangeven na hoeveel woorden (100, 200, 500 of 1000) je beloond wil worden en naar welk schattig diertje je voorkeur uitgaat: een kitten, puppy of konijntje. Wij hebben nog nooit zo graag onze paper geschreven.

 

Copyleaks

Beticht worden van plagiaat is in de academische wereld geen lachertje, maar het gebeurt. Zowel voor het voorkomen als het genezen (in het geval van onrechtmatige beschuldigingen weliswaar) is deze website een handige hulptool: op slechts een minuut tijd verkrijg je het verdict in de vorm van een analyse van je eigen tekst in vergelijking met andere bestanden, URL’s en ruwe teksten, op het vlak van wat veranderd, geparafraseerd of gekopieerd is.

 

Endnote

Plagiaatbeschuldigingen kun je natuurlijk ook gewoon vermijden door perfecte bronvermeldingen te fabriceren. Zeker voor vakgebieden die een literatuurverwijzing niet beperkt houden tot de familienaam van de auteur in combinatie met het jaar van verschijnen, waan je je met Endnote (waarvoor de licentie te verkrijgen is via Blackboard) in de referentiehemel. Je vult de vereiste velden voor je opleiding in en het programma zet dit zelf in de juiste vorm, zowel in de voetnoot als in de bibliografie achteraan in je document, en past dit ook automatisch aan wanneer dit vereist is.

 

CamScanner

Het kan altijd sneller, zelfs als je notities moet doorsturen of bronnen wilt digitaliseren: een foto nemen via deze app volstaat. Onmiddellijk kan je via je toestel bijsnijden en de belichting en de scherpte aanpassen. Meerdere foto’s kunnen zo achter elkaar in één documentje opgeslagen worden, dat dan in verschillende bestandsgroottes – en types (pdf, jpg of txt) met enkele klikken kan doorgestuurd worden via WhatsApp, e-mail, bluetooth etc.

 

ElaN Languages

Vertaalsites zijn altijd tricky. Je moet ze dan ook op de juiste manier gebruiken. Wie meer wenst dan Google Translate, kan eens een kijkje nemen op ElaN Languages. Deze site geeft betrouwbaardere vertalingen en werkt een stuk professioneler. Ook geven ze zelf aan wanneer je moet oppassen met de gegeven vertaling. Toch handig, want wees eens eerlijk: wie gebruikt nu nog een vertaalwoordenboek?

 

Google Docs

Waar en wanneer dan ook aan je paper werken: het kan. Met Google Docs vermijd je mogelijke traumatische ervaringen waarbij je je stick vergeet en je goede voornemens om in de bibliotheek verder te werken in rook opgaan. Nooit meer het drama van uren gewerkt te hebben, maar vergeten te saven; aanpassingen worden immers vanzelf opgeslagen. Bestanden kunnen bovendien gedeeld worden, zodat iedereen in een groepsopdracht steeds met dezelfde versie werkt. Verschillende teamleden kunnen zelfs tegelijkertijd aan hetzelfde bestandje werken zonder overlappende versies te creëren. Voor de control freaks is dit overigens enorm bevredigend: je ziet ‘live’ wie wat aan het bijtypen is!