Een hart voor fijne initiatieven? Geven zonder per se ook te nemen? Sociale media maken het mogelijk om mensen dichter bij elkaar te brengen en hun passies op originele manieren te laten delen. De Boekenjagers is zo'n voorbeeld, daarom kloppen we aan bij Veerle Nijs, oprichtster van het Facebookplatform De Boekenjagers.
Vangen, lezen en opnieuw vrijlaten in de natuur, dat is het principe waarop De Boekenjagers steunt. In concreto: dat ene (on)gelezen boek in je boekenkast – dat ervoor zorgt dat je geen plaats meer hebt voor nieuwe exemplaren – verpakken in een luchtdicht zakje met een leuk briefje erbij én verstoppen. Nog even een korte melding met tip van je verstopplaats ... en het zoeken kan beginnen. Niets houdt je tegen om ook vice versa te werk te gaan. Haal die speurneus boven en ga zelf op zoek naar die verborgen schat.
de nieuwe Pokémon Go
Het platform van De Boekenjagers bestaat sinds 2016. Na over de Waalse variant te hebben gelezen in de krant, was Veerle erg enthousiast: “Ik vond het zo’n geweldig concept dat ik vond dat we in Vlaanderen ook zoiets nodig hadden”, luidt het. En zo werd De Boekenjagers geboren. Amper een jaar later was het platform uitgegroeid tot een grote online community die offline plezier vond in het zoeken naar en verstoppen van boeken. NewsMonkey noemde De Boekenjagers zelfs ‘de nieuwe Pokémon Go’ en bestempelde het als dé nieuwe trend van 2017.
Met bijna 35.000 leden is dit een enorm groot initiatief. “De oorspronkelijke Waalse groep heeft ook erg veel leden, maar in andere landen lijkt het initiatief niet echt van de grond te komen”, stelt ze vast. “In Nederland heb je wel het geweldige ‘Voor jou van mij’, maar daar draait het principe om het droppen van kleine, meestal zelfgemaakte cadeautjes, niet van boeken." Dat is dan toch niet helemaal hetzelfde. Als laatste haalt Veerle ook nog geocaching aan als voorbeeld. Bij geocaching download je een applicatie op je telefoon waarmee je dan kan gaan zoeken naar uiteenlopende items die mensen verstopt hebben. Het leuke aan boekenjagen is dat je weet naar wat je op zoek bent. Als je van boeken houdt, zal je nooit teleurgesteld achterblijven.
Het raakt Veerle vooral wanneer er echte vriendschappen ontstaan dankzij De Boekenjagers. Wanneer mensen elkaar online vinden en een liefde delen voor een bepaald boek, dan ontstaat er soms een band. Maar er zijn zo ook grappige verhalen: “Bijvoorbeeld toen een man trots thuiskwam met een gevonden boek, waarop zijn vrouw hem lachend zei dat zij het boek daar eerder op de dag zelf verstopt had”, deelt ze ons mee. “Ook de spitsvondige, toepasselijke verstopplaatsen waar mensen droppen zijn soms hilarisch. Zo verstopte onlangs iemand het boek ‘Vochtige streken’ bij een condoomautomaat.” Je moet het maar bedenken.
schattenjacht
Ze vertelt ons dat ze een zwak heeft voor kindjes: "Zij vinden zo'n schattenjacht geweldig. Het gebeurt soms ook dat zo'n kindje een boek geheel toevallig vindt. Héérlijk toch! Een speeltuin of in de buurt van een school dus, dat zijn mijn favoriete plaatsen", klinkt het.
Of je nu op boekenzoektocht gaat als zevenjarige in de plaatselijke speeltuin, of als twintiger op de campus van je universiteit, het boekenjagen zit duidelijk in de lift. Het is een duurzame manier om boeken te recycleren en plaats te maken in je vaak overvolle boekenkast. Wij hebben alvast zelf twee boeken verstopt rond de campus. Wie komt er mee boekenjagen met ons?
Interesse om zelf Boekenjager te worden? www.facebook.be/groups/boekenjagers
- Log in to post comments