UAntwerpen
“Een fietsende student, is een blije student, toch?” laat Carla Uwents – duurzaamheidscoördinator van de Universiteit Antwerpen – weten. Zeker en vast, de fiets doet minder vloeken dan (te late) bussen. Behalve wanneer die tweewieler plots pech heeft. Wat dan?
Vooral niet getreurd. Zowel op de Stadscampus als op de buitencampussen zijn er mogelijkheden. Lees verder, en betreur je wegklikken niet wanneer je fiets eens panne heeft.
Stadscampus
Ver hoef je op de Stadscampus niet te zoeken wanneer je stalen ros een oplapbeurt kan gebruiken: rijd gewoon even de ondergrondse fietsenstalling van Gebouw De Meerminne binnen. Daar is net een fietsherstelwerkplaats heropend waar twee paar helpende handen je velo graag van een kleine oplapbeurt voorzien.
“De herstelplaats werkt met de terug-thuisgarantie”, vertelt onze rector Van Goethem. Zo ademt onze universiteit extra duurzaamheid: “Wie zeker weet dat een probleem aan de fiets niet opgelost kan worden, heeft weer een reden minder om met de auto naar de campus te komen.”
Betalen doe je met je bankkaart wanneer je je fiets weer ophaalt. Cashless university, jawel, ook in de fietsherstelwerkplaats!
buitencampussen
Op de buitencampussen moet je voor een fietsreparatie slechts een klein beetje verder kijken dan je neus lang is. In elke fietsenstalling vind je daar immers een plakkaat waarop een stappenplan prijkt.
Zo vind je er het contactpunt van je campus, waar je je fietssleutel afgeven kan. Dan resten er je nog twee taken: het invullen van een digitaal formulier en het opbellen van de werkplaats.
Met dit digitale formulier laat je weten wat er mis is met je fiets – en wat je facturatiegegevens zijn. De werkplaats bel je daarna enkel nog maar op om te horen of je herstelling diezelfde dag nog uitgevoerd kan worden. Wie ’s ochtends een tegenwerkende fiets heeft, krijgt ’s middags meestal een meewerkende terug.
Je (niet meer) rijdende vriend maakt in de tussentijd een uitje naar de werkplaats in Mortsel. Wanneer hij weer op vertrouwde campusgrond komt, krijg je een telefoontje. Betalen doe je pas bij het ontvangen van de factuur.
geen schrik om de handen vuil te maken?
Heb je echter liever niet dat je fiets een tochtje maakt? Dan staan er ook nog fietsherstelkoffers tot je beschikking. Die kunnen overigens ook van pas komen wanneer je buiten de openingsuren van de hersteldienst fietspech hebt.
Bij élke bibliotheek kan je zo’n koffer vinden. Niet zo’n fan van bibluchtjes? Ook aan het onthaal van de Prinsstraat, in gebouw Z van campus Groenenborger, in de bioruimte in gebouw O van campus Drie Eiken en aan het STIP in gebouw G van diezelfde campus kan je een koffer ophalen.
“Ze worden beheerd door een medewerker die je met veel plezier alle tools aanreikt – en vaak zelf ook een fietser is”, vertelt duurzaamheidscoördinator Carla. “Maar verwacht niet dat dat die aan jouw fiets gaat sleutelen (lacht).”
Het werkmateriaal mag je bovendien kosteloos gebruiken. Al spreekt het voor zich dat je nadien een gebruikte band, remblokje of kabel weer aanvult met hetzelfde materiaal. Zo is de volgende student met hetzelfde probleem ook geholpen.
- Log in to post comments