Ben jij ook een fervente fietser? Niet zoals die wielertoeristen waar iedereen op vloekt, maar wel de doordeweekse variant daarvan? Rijd jij heel wat kilometers naar onze universiteit? Kreunt jouw fiets af en toe onder de Antwerpse wegen? Geen zorgen, onze unief brengt raad en zorgt ervoor dat jij – en je fiets – weer heel thuis geraken.
En dat is maar goed ook. Meer dan een derde van de 5.400 medewerkers van de Universiteit Antwerpen ziet de fiets of e-bike immers als dé oplossing om de woon-werkafstand te overbruggen. Dat zijn meer dan 1.800 paar wielen. En daar tellen we nog niet eens de fietsbanden van onze studenten bij. Qua duurzaamheid kan dat tellen.
trappen naar Wilrijk
Dan mag je fietsers niet laten afhaken door lekke banden, versleten remblokjes of kapotte lichten. Dat had onze universiteit jaren geleden al door. In samenwerking met de vzw Werkmmaat – een vereniging uit de sociale economie – zijn de fietsen van de buitencampussen al een tijdje in goede handen. Werkmmaat repareert immers je fiets tijdens de lessen, zodat jij ’s avonds weer veilig naar huis kan.
Gelukkig maar: de De Lijn-verbindingen naar onze campussen in Wilrijk zijn niet om over naar huis te schrijven. Dan kan je als student maar beter je vervoer in eigen (ecologische) handen nemen.
koersen door ‘t stad
Dat doen ook een heel aantal Stadscampussers: kijk maar naar het aantal fietsen dat zich opstapelt rond de Prinsstraat. Ook voor hen was er een tijdje zo’n terug-thuisgarantie: in 2012 werd in de ondergrondse fietsenstalling van Gebouw De Meerminne een fietsherstelwerkplaats geopend. Maar helaas: ondanks een succesvolle start werd het project niet verdergezet.
Tot nu! De fietshersteldienst van gebouw M werd immers nieuw leven in geblazen. Een motivatie extra om met de fiets te gaan, zo vindt ook rector Herman Van Goethem: “Wie zeker weet dat een probleem aan de fiets opgelost kan worden, heeft weer een reden minder om met de auto naar de campus te komen.”
nog niet overtuigd?
Nog een extra duwtje in de rug nodig hebben om op je stalen ros te springen? Sinds 1 oktober kan de politie zelfs je rijbewijs niet meer afpakken als je dronken op de velo zit. Het ergste wat je op de fiets na een zatte avond dan nog kan overkomen is dat je je band eens platrijdt. En laat dat nu een stuk minder problematisch zijn: je weet nu waar je je fiets naartoe kan brengen!
Toch niet helemaal? Hier vind je meer info over het wathoewaar voor al je fietsproblemen.
- Login om te reageren