DUURZAMER OP KOT

antwerpen

18/10/2024
🖋: 

Voor het eerst op kot gaan kan erg overweldigend zijn, zeker als je ook rekening wil houden met duurzaamheid, wat duur en ingewikkeld kan zijn. Wil je toch bijdragen aan een duurzamere wereld zonder je studentenbudget te veel te belasten? Maak je kot dan wat groener met deze eenvoudige en budgetvriendelijke tips voor een duurzamer studentenleven!

tip 1

De kans is groot dat je wegwerpscheermesjes gebruikt. Ze zijn dan wel goedkoop, maar ook erg vervuilend en laten we eerlijk zijn: ze werken ontzettend slecht. Een eenmalige investering in een veiligheidsscheermes is een keuze waar je de rest van je leven profijt van hebt. Deze hoef je nooit meer weg te gooien. Je wisselt alleen af en toe het mesje zelf. Het mesje bestaat enkel uit metaal, en is dus goed recycleerbaar. Een betaalbaar veiligheidsscheermes vind je bijvoorbeeld op de webshop bamboozy.nl.

tip 2

Als je op kot gaat, zal je voor jezelf moeten koken. Als je groenten of andere verpakkingen overhoudt, zul je initieel misschien kiezen voor plasticfolie om de overgebleven producten vers te houden. Plasticfolie kun je makkelijk vervangen door een herbruikbaar alternatief: ‘bijenwaswraps’. Dit zijn katoenen lapjes bedekt met bijenwas, die je na gebruik gewoon kunt schoonspoelen onder de kraan. De meest budgetvriendelijke bijenwaswrap vind je bij Wibra.

tip 3

Als student ben je vaak afhankelijk van koffie en thee om de dag door te komen. Daarom is de aanschaf van een herbruikbare koffiebeker een duurzame keuze. Je kunt de beker gebruiken bij de automaten op campus, in je favoriete koffietent, of om natuurlijk je eigen koffie van thuis mee te nemen. Kies het best voor een lekvrije variant, zodat je hem na gebruik probleemloos in je rugzak kunt stoppen. Een lekvrije koffiebeker kun je op allerlei plekken online vinden, er is voor elk wat wils.

tip 4

Je moet je kot natuurlijk ook schoonhouden. Schoonmaakmiddelen in de supermarkt zijn vaak chemisch en daardoor niet goed voor het milieu. Er zijn echter duurzame alternatieven! Je kunt bijvoorbeeld makkelijk zelf je schoonmaakmiddelen maken met ingrediënten als azijn en baking soda. Deze schoonmaakmiddelen zijn vaak net zo effectief als chemische varianten, maar wel voordeliger en duurzamer. Wil je echt helemaal van de wegwerpverpakkingen af? Dan zijn de producten van Brauzz.com misschien wel wat voor jou. Op deze website bestel je een herbruikbare sprayfles met refills die je zelf kunt aanlengen met water. De refills komen in een papieren zakje dat je kan recyclen. Ze zijn dus volledig vrij van plastic.

Door deze eenvoudige en budgetvriendelijke tips toe te passen maak je niet alleen je kot groener, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Elk klein stapje in de goede richting kan een groot verschil maken