Op 16 februari verliep voor heel wat studenten de deadline voor een Erasmusaanvraag. Het uitwisselingsprogramma Erasmus viert dit jaar zijn dertigste verjaardag en is populairder dan ooit. Zo’n 5.325 Vlaamse studenten volgden hiermee vorig academiejaar een deel van hun studies in het buitenland. Toch zijn er ook veel studenten die de deadline missen, geweigerd worden (zie dwars 104) of die Erasmus gewoon niks voor hen vinden. Ook aan deze studenten biedt de Universiteit Antwerpen nog enkele (minder bekende) internationale ervaringen aan.
vrijwilligerswerk of een buitenlandse stage met AIESEC
Als student kan je deelnemen aan een buitenlandse ervaring georganiseerd door AIESEC. Deze internationale studentenvereniging ontstond na de Tweede Wereldoorlog uit een groepje studenten dat wilde streven naar duurzame vrede. Ze geloofden dat toekomstige conflicten konden worden voorkomen als mensen een meer interculturele opvatting kregen. Concreet wilden ze dit bereiken met het organiseren van buitenlandse uitwisselingen om studenten meer in contact te brengen met andere culturen. Inmiddels is AIESEC uitgegroeid tot de grootste internationale studentenvereniging en is zij actief in 126 landen over de hele wereld.
Evelien Nauwelaerts is dit jaar verantwoordelijke voor de AIESEC-uitwisselingen in Antwerpen en gaf meer uitleg over de verschillende projecten. Je kan kiezen om als Global Volunteer voor zes tot acht weken vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Naast het werk is er nog voldoende vrije tijd om samen met de andere vrijwilligers leuke uitstappen te maken om het gastland te ontdekken. Als net afgestudeerde student kan je ook deelnemen aan Global Talent. Dit is een professionele buitenlandse stage die zes tot acht maanden duurt. Hierbij gaat de deelnemer voltijds aan de slag in een internationaal bedrijf en krijgt hij ook een loon uitbetaald. Tot slot bestaat er ook de Global Entrepreneur- uitwisseling, waarbij je werkt bij een professionele buitenlandse start-up. Dit project is onbetaald en duurt zes weken tot drie maanden. Zowel het vrijwilligerswerk als de stages zijn in groepjes van studenten met verschillende nationaliteiten. Op deze manier maak je vrienden van over de hele wereld!
Wil je als vrijwilliger naar China reizen om er in de plaatselijke scholen les te geven over milieuproblematiek? Is het je droom om Hongaarse kinderen op een zomerkamp Engels te leren? Beleef je graag een professionele stage bij PwC in Mexico of werk je liever mee aan een bierapp van een Finse start-up? Dit zijn slechts vier van de meer dan 300.000 buitenlandse projecten die terug te vinden zijn in de database van AIESEC. Elke student kan hier via de website een kijkje in nemen. Als je het project van jouw voorkeur hebt gevonden, kan je hiervoor onmiddellijk appliceren. Voor het vrijwilligerswerk volstaat meestal een kort Skypegesprek of een motivatiefilmpje om toegelaten te worden. Voor de meer professionele stages moet je een diploma en cv voorleggen, wordt er een Skypesollicitatie gehouden en moet je soms nog deelnemen aan testen. De leden van AIESEC in Antwerpen helpen de deelnemer bij het sollicitatiegesprek, het regelen van een visum, een werktoelating, de communicatie met het gastland en andere praktische zaken.
Het voordeel van deze uitwisselingen is dat er steeds een samenwerking bestaat tussen de AIESEC-leden van de verschillende landen. Vanaf het moment dat een uitwisselingsstudent in een ander land aankomt, vangen de lokale AIESEC’ers hem of haar daar op. Ze zorgen voor vervoer vanaf de luchthaven, het verblijf, de maaltijden, een lokale buddy en andere praktische zaken. De prijs die je voor al deze diensten betaalt, ligt tussen 242 en 399 euro. Sommige professionele stages worden door het bedrijf zelf betaald en zijn bijgevolg gratis voor de student. Omdat AIESEC het verblijf regelt en de uitwisseling aan een zo laag mogelijke prijs wil aanbieden, is de verblijfplaats meestal wel basic. Verwacht dus geen luxehotel. Er is wel keuze tussen een verblijf bij een gastgezin of in een residentie of appartement samen met de andere internationale studenten. Een ander voordeel is dat het via AIESEC vaak gemakkelijker is om aan een visum te geraken dankzij hun goede relaties met buitenlandse ambassades.
op inleefreis met USOS
Naast AIESEC biedt ook USOS een unieke internationale ervaring voor studenten aan. USOS is de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking van de Universiteit Antwerpen en organiseert jaarlijks twee inleefreizen naar Marokko, Nicaragua en Congo. Deze reizen zijn in samenwerking met de lokale partneruniversiteiten. Per reis vertrekken tien studenten en twee begeleiders voor een maand naar het buitenland. Ze leven bij een gastgezin waardoor ze de plaatselijke cultuur op een authentieke manier leren kennen. Er vinden ook heel wat activiteiten plaats in groep, samen met de studenten van de partneruniversiteit. Een maand lang worden de Antwerpse studenten dus volledig ondergedompeld in een vreemde cultuur.
De inleefreizen vinden plaats in juli en augustus. Om deel te nemen moet je je inschrijven voor de startdag in november. Dit is een verkenningsdag waarop de deelnemers elkaar leren kennen en meer informatie krijgen over de reis. Vervolgens vindt in februari een verplichte vierdaagse plaats waar de studenten worden getraind op interculturaliteit en ontwikkelingsproblematiek. Tot slot is er in juli nog een weekend met de laatste concrete reisvoorbereidingen. Elke deelnemer moet voor het vertrek ook meedoen aan een korte sociale stage in België om te kijken naar armoede in ons eigen land. Tijdens de reis zelf schrijven de studenten een verslag over een observatiethema in overeenstemming met hun studie. Er wordt dus voldoende engagement verwacht van de deelnemers tijdens het voorbereidingstraject. Dat maakt dat deelnemers afhaken. Ook andere vakantieplannen of herexamens leiden hier wel eens toe.
Een van de grote voordelen van de inleefreizen van USOS is dat het een unieke manier is om in een volledig andere cultuur te leven. Dankzij de nauwe contacten met de locals en de aanwezigheid van twee begeleiders van UAntwerpen, is het ook een erg veilige manier van reizen. Een ander pluspunt is de prijs. De deelnemers betalen slechts 250 euro voor de internationale reiskosten en voor een dagelijkse bijdrage aan de gastfamilies. Het vliegticket is hier inbegrepen. Beursstudenten worden vrijgesteld van deze kosten. De activiteiten ter plaatse moeten wel door de student zelf betaald worden. USOS regelt de visumaanvragen en de inentingen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Van de deelnemers wordt wel verwacht dat ze flexibel en zelfstandig zijn en dat ze hun plan trekken in het Frans of Spaans.
Lynn Desmedt maakte in de voorbije zomer een inleefreis met USOS naar Congo. “Mijn verblijf daar is zonder twijfel de beste ervaring van heel mijn studententijd”, vertelt ze enthousiast. “Tijdens de eerste week beleefde ik wel een hele grote cultuurshock, maar ik leerde me aanpassen en daarna ging het beter.” Lynn verbleef bij een familie in de stad Bukavu. Met haar gastmama ging ze mee naar de lokale markt, met de Congolese studenten ging ze zwemmen en ze volgde ook een landbouwstage in een klein plattelandsdorpje. “De mensen daar waren heel lief en vriendelijk. Ik heb nu eigenlijk naast mijn eigen familie ook een Congolese familie erbij gekregen. We hebben nog steeds contact en ze vragen al wanneer ik hen terug kom bezoeken”. Dankzij de reis heeft Lynn een nieuwe cultuur ontdekt, veel bijgeleerd en ook een onvergetelijke tijd beleefd.
Duurt zo’n inleefreis of buitenlandse stage wat te lang voor je? De Universiteit Antwerpen organiseert ook nog verschillende summerschools. Dit zijn uitwisselingen met buitenlandse universiteiten voor een kortere periode. Meer informatie vind je bij je eigen faculteit.
- Log in to post comments