vertrouwde vernieuwing

editoriaal

17/09/2016

Dames en heren, hij is nu verkrijgbaar! Ik heb het niet over de iPhone 7, maar over de eerste dwars van het academiejaar. Wij pakken, net zoals Apple deed, uit met een geheel nieuwe formule, die voor een groot deel hetzelfde blijft. De opmerkzame lezer heeft immers al gezien dat de inhoudstafel van deze dwars verschilt van de laatste dwars van vorig academiejaar. Bovendien is er bij ons nu ook plaats voor poëzie en hebben we een nieuwe huistekenares, Christina De Witte, beter bekend als Chrostin. Oh, en zei ik al dat we nu ook enkele artikels in English hebben? Erasmusproof dus!

Vernieuwing alom, want niet alleen dwars maakt een verandering door, ook de universiteit komt met wat nieuws: rector UAntwerpen 3.0. De plannen van dit nieuwe Operating System voor de universiteit, prof. dr. Van Goethem, lees je op pagina 10. Over Operating Systems gesproken, we lazen in de krant dat steeds meer studenten richtingen studeren die leiden naar banen die door computers kunnen worden overgenomen. Hoe doe je dat dan, overleven in de wijde wereld buiten de universiteit? Waarschijnlijk kan onze columniste (ja ook zij is nieuw!) je wat tips geven (p.16).

 

De meesten staan echter nog niet zo ver en maken zich op om het nieuwe academiejaar goed in te zetten. We vroegen aan de minister van Onderwijs wat ze deed om dat mogelijk te maken (p.4). Je opnieuw inschrijven betekent echter ook boeken en cursussen kopen, maar moeten die wel zo duur zijn? Wij zochten het uit op pagina 12. Sommigen vertrekken bovendien op Erasmus, hopelijk hebben zij niet te veel problemen ondervonden bij hun vertrek (p.28).

 

Nieuwe rector, nieuwe afgestudeerden, maar ook en vooral nieuwe studenten. Het zijn er blijkbaar wel minder dan vorig jaar. Dat laten wij niet aan ons hart komen, want al deze vernieuwing geeft toch reden tot vieren! En liefst met een goed glas bier. Weet je niet welk bier je best kiest in deze situatie? Dan kan een zytholoog je misschien helpen (p.34). En anders vier je gewoon door deze dwars te lezen. Ik beloof je, het is de moeite!