rapgoden in de Roma

de dwarsdoorsnede
28/12/2014
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Redactrice Maxene aanschouwde het fameuze rapduo Method Man en Redman.

Als je nog nooit naar een hiphop optreden bent geweest, schaam je. Schaam je diep want dit zijn de meest sfeervolle shows van ze allemaal. Zeiknat van het zweet, schor van het schreeuwen en meurend naar marihuana: heerlijk.

 

Te laat zoals het hoort, maakten de twee rappers hun entree op het podium. Ieder vergezeld door zijn eigen DJ. En als ik DJ zeg moet je niet denken aan DJ Jos op het jubileumfeest van je oma en opa. Al draaiend rond hun eigen as draaiden ze strakke oldschool beats. Deze mannen zijn ware kunstenaars met vinyl.

 

Voor wie Methodman en Redman niet kent: het is absoluut geen kleuter hiphop zoals bijvoorbeeld 2 Chainz. Clifford Smith (Methodman) komt van de heilige Wu-Tang Clan en Reginald Noble (Redman) is van Def Squad. Ze werken al twintig jaar samen en dit druipt er dan ook van af: het was een geweldig gesynchroniseerde performance. Terwijl Method Man moeiteloos op de beat zit, is Redman aan het C-walken. Elk nummer zijn de handjes in de lucht en de W van Wu-Tang wordt constant gevormd door de toeschouwers.

 

 

Hits zoals Y.O.U., How High  en Da Rockwilder zweepten het publiek immens op. De Roma zat tot aan de nok vol en geen enkele toeschouwer kon stilzitten. Het zou ook serieus stompzinnig zijn om niet mee te swingen: als je 30 euro neertelt om anderhalf uur twee rapartiesten te zien, moet je wel alles uit de kast halen. Op aanvraag van de twee werd er een gigantische moshpit gevormd helemaal vooraan in de zaal, high en zat kon het publiek toch nog voor de nodige opschudding zorgen. Aan het eind van het optreden werden T-shirts de lucht in gekatapulteerd en jawel, de rappers zelf ook. Crowdsurfen is niet meer toegestaan op Belgische festivals, maar rebellerend reikten de handen van het publiek naar hun idolen.

 

In de zaal zelf werd er ook entertainment voorzien. Om de vijf minuten trachtte een security medewerker van middelbare leeftijd sigaretten en jointjes te doven, maar dit was water naar de zee dragen. Een aantal man werd buitengesmeten, mijn gok is omdat ze een zestal Duvels op hadden bij een temperatuur van dertig graden. De stemming onder het publiek zelf was wel erg chill, er was veel liefde present voor de muziek en voor elkaar.

 

Even die avond voelde ik me als klein, blank meisje deel van een gigantische groep gangsters in De Roma. Zeer voldaan wandel ik naar mijn crib in de regen over de Turnhoutsebaan. Peace out.