passabele pasta

consumptie verplicht
11/11/2014
🖋: 

Haal je 'fat pants' uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijke fantasie. Deze keer: spaghetti zonder kotskaas.

Laten we eerlijk zijn: niet veel mensen hebben natte dromen over spaghetti bolognese gehad. Het is een wel te vreten luie maaltijd. Volg onze dwarstips om deze verlepte voeding in een waarschijnlijk gezonde pasta om te toveren.

 

Van huis uit ben ik nooit geweldige Italiaanse cuisine gewend. Miracoli is voor sommigen festival food, maar ik zat er eens in de twee weken mee opgezadeld. De kers op de taart was de Parmezaanse poederkaas die naar kots smaakte. Op kot probeerde ik er mijn eigen draai aan te geven en na een jaar ben ik enigszins tevreden en mijn vrienden ook, beweren ze. Het kan ook zijn dat ze mijn gevoelens sparen: wanneer ik kook voor meerdere mensen is het alsof ik poedelnaakt voor ze sta, en ook maar één afkeurende blik kan me laten grienen als een kleuter.

 

Benodigdheden (4 personen):

- 500 gram pasta, tip: tagliatelle - 1 grote pan om pasta te koken
- 1 dikke courgette  - 1 wok-achtige pan voor de groenten
- 1 gele + 1 rode paprika     - 1 platte pan voor vlees
- 1 blik gepelde tomaten (Lidl) - 1 grote, liefst houten snijplank 
- 1 pakje gezeefde tomaten (Lidl)  - 1 waterkoker
- 500g gehakt (optioneel voor de carnivoren) - rode wijn (Montepulciano van de Lidl is een must-taste
- 1 ui    
- 3 teentjes knoflook  
- genoeg olijfolie  
- (verse) basilicum, oregano en tijm  
- mozzarellaflarden of Parmezaanse schilfers  
- geheim ingrediënt: Sriracha chilisaus  

Je snijdt alle groenten in kleine blokjes. Je gooit als eerste het uitje (de helft hiervan) en de knoflook in een gloeiend hete pan met olie, als deze prachtig goudgeel gekleurd zijn, mogen de courgette- en paprikablokjes erbij. Na 5 minuutjes doe je de gepelde tomaten erbij. Dit alles kruid je al met peper en zout. Kort erna mogen de gezeefde tomaten erbij. Voeg naar smaak basilicum, oregano en tijm toe. Durvers gaan voor een flinke scheut chilisaus.

 

Roer de smurrie regelmatig door terwijl je de andere helft van de ui in een nieuwe pan werpt. Bak je gehakt bruin met hier en daar een krokant kantje. Vergeet zout en peper niet.

 

Ongeveer tezelfdertijd zet je de pan op met pasta. Laat een waterkoker het werk doen om de tijd te besparen die je ook kunt wijden aan het frutselen tussen de lakens met je geliefde of wegwerpwip. Doe olijfolie en zout in het water, maar dat wist je wel.

 

Probeer een relatief schoon bord te vinden onder de berg afwas, kies je kaas en smul van je zelf geconstrueerd diner. Probeer die fles ook een keer te delen ja. Je denkt dat jij je miserabel voelt met een wijnkater? Houd eens rekening met de mensen om je heen die je wanstaltig hoofd moeten aanschouwen. Laat staan die walm die je mond verlaat: een beerput is er niets tegen. Ken je dan echt geen schaamte?