the hitchhiker's guide to a better society

30/10/2014
🖋: 

Het leven wordt duurder, dames en heren. De berooide student poogt te overleven in een winstbelust klimaat dat zelfs voor toiletbezoek bijna overal al betaald wil worden. Gratis is niets meer, behalve de dwars. Voor de ondernemende types met wat overtuigingsskills, een tikkeltje lef en een voorbestemd portie geluk valt er echter meer te ontfutselen. Wat? Liften. Hitchhiking  – 'liften' of 'autostop' voor de taalpurist – is mijn all-time favorite als het op transportmiddelen aankomt. Het is (meestal) snel, het is avontuurlijk en bovendien is het nog gemakkelijk ook!

Een jaar of twee geleden liftte ik voor het eerst, als een spontane uitdaging op een saaie winterdag tijdens de lesvrije week in februari. Vanuit Antwerpen moesten we eerst in Amsterdam geraken zonder openbaar of eigen vervoer te gebruiken én zonder geld uit te geven. Mijn teamgenote (verder naar verwezen met het pseudoniem Flodo) en ik hebben die race gewonnen en sindsdien heb ik samen met Flodo al honderden kilometers liftend door Europa afgelegd.

 

Vanwaar die voorliefde om asfalt te verslinden in een kleine ruimte met volslagen vreemden? Wel, om te beginnen geraak je gratis en voor niets van punt A naar punt B. Ryanair mag dan wel goedkoop zijn, maar biedt nog steeds geen gratis vluchten aan. Het meest verrijkende aspect van liften is echter het feit dat je veel vriendelijke mensen ontmoet als je de wijde wereld buiten Antwerpen verkent. Vreemden die hun tijd, benzine en soms zelfs hun M&M’s opofferen om een goede daad te verrichten zonder er iets terug voor te verwachten, dat is iets wat je niet dagelijks meemaakt. Liften is de beste remedie tegen de verzuring van de maatschappij. Ja, er zijn zeker nog goede mensen op de wereld, en na elke hitchhiketrip denk ik bij mezelf: “Faith in humanity restored!

 

 

vier essentiële tips voor liftdummies

Tip 1: Als je van het sterke geslacht bent, kan je er best voor zorgen dat minstens 75 procent van je lichaam met kledij bedekt is. Anders kan het wel eens gebeuren dat je voor prostituee wordt aangezien. Hoewel voldoende kleding meestal helpt om dit te vermijden, baat het niet altijd. Toen ik met mijn trouwe metgezel Flodo in hartje winter van Antwerpen naar Amsterdam aan het liften was, compleet met dikke winterjassen, sjaals, wanten en laarzen, werden wij op een parking in Rotterdam nog steeds voor prostituees gehouden. Awkward

 

Tip 2: Probeer een vrachtwagenchauffeur aan de haak te slaan. Deze kan je vinden in hun natuurlijke habitat: de parking naast de autostrade. Dat is waar ze overnachten en hun voedsel zoeken. Ze maken lange ritten, en als je geluk hebt brengen ze je helemaal naar je eindbestemming. Het is slim om naar de nummerplaat te kijken om te zien van welk land ze komen als je internationaal hitchhiket. Zo kan je vaak een lift krijgen die je rechtstreeks naar je eindbestemming voert. Verder voelen vrachtwagenchauffeurs zich vaak eenzaam waardoor ze al blij zijn als ze iemand hebben om mee te praten. Bovendien is het leuk om de autostrade eens vanaf een hoger perspectief te bekijken én ze hebben achter de zitjes een bed waar je eventueel op kan slapen als je al een lange reis achter de rug hebt. Zo heb ik een rit van Graz naar Ljubljana al slapend doorgebracht terwijl Flodo op het zitje naast de chauffeur de wacht hield.

 

Tip 3: Wek medelijden op bij voorbijrijdende chauffeurs zodat ze sneller halt gaan houden. Als het weer meezit en het pijpenstelen regent of vriest dat het kraakt, moet je hier niet al te veel moeite voor doen. Als moeder natuur niet mee wil helpen, is er een andere goede manier om dit te bereiken: doe alsof je gehandicapt bent. Eén arm uit je mouw trekken en met de andere je duim opsteken: works like a charm. De chauffeur die je oppikt kijkt dan meestal wel verbaasd op wanneer je in de auto plots je arm tevoorschijn haalt, maar dan is het voor hem of haar toch te laat om je nog te weigeren.

 

Tip 4: Wees niet single, ook al ben je single. Op weg naar Oostende zaten Flodo en ik in de auto met vier jongemannen uit Iran die vroegen of wij op hun schoot wilden zitten en ons uitnodigden om ’s avonds op hotel te gaan. Dit soort gedrag komt gelukkig niet vaak voor en blaffende honden bijten ook niet. Voor je eigen welzijn, hoe zielig het ook mag klinken, verzin je toch best een imaginair lief met een imaginair achtergrondverhaal. Mijn fictieve vriendje heet Nathan, studeert voor industrieel ingenieur en heeft een applicatie op zijn smartphone waarmee hij mij altijd kan traceren. Vraag (als vrouw) ook een van je mannelijke vrienden om een pasfoto voor in je portemonnee om het nog geloofwaardiger te maken. 

 

Met deze vier tips stuur ik jullie graag de wonderbare wereld van het liften in. Er is echter nog één ding dat je moet onthouden om iedere keer weer succesvol op je eindbestemming te geraken: geef NOOIT op. Hoe lang je ook al aan het wachten bent op een lift, je zal er een krijgen. Hitchhiking is nog steeds betrouwbaarder dan het openbare vervoer in België.