Hallo?

editoriaal
01/03/2002

Hebt u thuis een telefoonaansluiting? Komt het internet op een of andere manier uw huis binnen? Of beter nog: hebt u een gsm? In elk van deze gevallen bent u ongetwijfeld vertrouwd met de doorgedreven onduidelijkheid die er bestaat in de tariefplannen. Men kan u namelijk wel zéggen waarvoor u kiest, maar als de rekening betaald moet worden begint u te twijfelen. Was dit wel de beste optie? En hoe zal u vergelijken?

Hetzelfde probleem bestaat momenteel ook in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Onduidelijkheid. De infodagen komen eraan, maar wat zal men de studenten in spe vertellen? Zullen zij vier of vijf jaar moeten studeren? Worden zij kandidaat en licentiaat of reeds bachelor and master? Proffen kunnen er in hun presentatie wel een draai aan geven, maar zeker weten doen ze het niet. Waarom niet? Omdat Marleentje en haar kabinet het niet weten. Wekelijks komt er uit Brussel een nieuw voorstel van decreet, u weet wel, dat Bologna-gedoe. Niet dat die dingen week na week fijner en subliemer worden. Elke versie spreekt de vorige op een deftig aantal punten tegen, zodat de zekerheid hier toch wat zoek is.

 

Een verschil tussen de universiteiten en de GSM-operatoren is dat u bij uw draagbare telefoon tenminste nog zelf kan uitmaken welke formule u kiest. De universiteiten en het ministerie voeren zélf de veranderingen door, met het enthousiasme van een puber die weer eens van tariefplan verandert. Vrijstelling op tien punten? Waarom niet? Een toelatingsproef voor deze of gene richting? Natuurlijk! Hogescholen en universiteiten moeten doorgedreven samenwerken in associaties, en in de kandidaturen vakken gemeenschappelijk doceren? Puik plan! En laten we over dat vijfde jaar maar zwijgen.

 

Dit tekstje telt waarschijnlijk meer vraagtekens dan de rest van deze dwars. Dat vloekt lekker met de veronderstelde ‘wens van de lezer’, die antwoorden wil en geen vragen. Sorry hoor, maar ik kan ze u niet geven. Ging het het over een telefoonabonnement, dan zou ik uw handen volstoppen met brochures, en u veel succes toewensen bij het doorsnollen ervan. Maar inzake het hoger onderwijs in Vlaanderen en Antwerpen kán ik u niets geven, omdat niets definitief is. En dat over zo’n belangrijke omwenteling die Bologna is. Ik wens ons veel succes.