In Edegem is nog niet zo lang geleden het eerste bekende holebi-koppel getrouwd. Holebi’s worden steeds beter aanvaard in onze maatschappij, maar het taboe is nog niet helemaal doorbroken. Hoe zit het op onze universiteit? Is er in Antwerpen een plaats waar holebi-jongeren terechtkunnen? Elkaars handje vasthoudend zochten we de kelder van boekhandel de Groene Waterman op en werden zo in het hol van holebi-land gezogen. We hadden een gesprek met Sara en Johan, vrijwilligers bij Enig Verschil.
Enig Verschil bestaat al 10 jaar in het Antwerpse en is een dochterorganisatie van ‘Wel jong, niet hetero’. Ze wordt gerund door en is er voor holebi-jongeren tot en met 26 jaar. Als 26-plusser kan je hier niet echt terecht, maar dan is er nog altijd één van de talrijke andere Antwerpse verenigingen.
Let’s talk about…
De vereniging rust op drie stevige pijlers: Onthaal, Activiteit en Praatcafé. Op het Onthaal kunnen nieuwe mensen langskomen voor een gesprek en wat meer informatie over het holebi-zijn. Iedereen is welkom, ook hetero’s. Daarnaast is er het Praatcafé, een wekelijks gebeuren dat niet meer is dan een gezellige café-avond waar je met andere holebi’s in contact komt. Enig Verschil organiseert ook tal van activiteiten die iets met homoseksualiteit te maken hebben, fuiven en als kers op de taart een jaarlijks kamp.
Jong en trendbewust zijn = holebi worden?
Homo zijn, lesbienne worden. Veel mensen denken onmiddellijk aan een nieuwe modetrend en houden hun zoon, dochter, vriend en vriendin dan ook goed in de gaten. Wat denkt de holebigemeenschap daarvan? “Nee!!” klinkt het klaar en duidelijk uit de mond van Johan. “ Het homo-zijn heeft altijd al bestaan, maar pas nu bestaat de mogelijkheid om er mee naar buiten te komen. Taboes en dingen verborgen houden, ik denk niet dat dat goed is. Maar een modetrend? Goh, nu men er openlijk voor uit kan komen, maken gewoon veel mensen daar gebruik van.” Geen tweede Flower Power-tijdperk dus!
Enig verschil?
Het taboe rond het ‘anders’-zijn wordt stilaan doorbroken. Jongeren en ouderen aanvaarden steeds meer de homoseksualiteit en komen er sneller voor uit; de complexen verdwijnen. Bij pubers heeft dit ook wel iets te maken met hun experimenteergedrag. Anderzijds zorgen ook groeperingen, mediafiguren en de pers ervoor dat ‘hét’ buiten de muren van de slaapkamer en op de publieke agenda komt. Mensen praten erover en ze aanvaarden het. Wat vinden de holebi’s eigenlijk van de gay parades en roze zaterdagen waarin ze worden afgeschilderd als extravagante types en mensen die de term SOA alle eer aandoen? “Het zijn clichés die nog uit de wereld geholpen moeten worden. We zijn allemaal perfect normale mensen, normaal tussen aanhalingstekens…”, zegt Johan lachend.
Toch is er nog wel angst, onwetendheid en onzekerheid, zowel bij hetero’s als bij holebi’s. Er is dus echt nood aan organisaties zoals Enig Verschil, een aantal rolmodellen -BV’s- en ontmoetingsplaatsen waar je contacten kan leggen met mensen met dezelfde geaardheid.
Roze UA?
Antwerpen is een zeer holebivriendelijke stad, maar jammer genoeg hebben we op onze eigenste universiteit niets voor deze mensen gevonden. Het is belangrijk overal aanvaard te worden; en zeker op de school waar we elke dag vertoeven. Zou een nieuwe studentenclub geen interessant idee zijn voor volgend academiejaar?
Let’s get ‘out’
Iedereen die zich geroepen voelt eens een kijkje te gaan nemen in de kelder van de Groene Waterman, is daar elke woensdagavond tussen 18.00u en 20.30u welkom! En op 25 oktober is er de Fire-party ter ere van het tienjarig bestaan van Enig Verschil in Zaal Jacob waarop echt iedereen is uitgenodigd. Nog een kleine tip voor de mannelijke hetero’s op deze fuif: bezint eer ge begint en check of dubbelcheck elke vrouw die je wel ziet zitten. Je weet maar nooit...
Met dank aan Sara en Johan
www.enigverschil.be