De steile opgang van CapitAnt

“Wij zijn de Gordon Gekko's van het Unief niet”
25/09/2011

De komende edities van dwars, nemen we even de beurs onder de loep. Een fenomeen waar menig student geen jota van afweet of het als een ver-van-mijn-bedshow beschouwt, kortom iets voor na je 50ste. De studentenvereniging CapitAnt die vorig academiejaar werd opgericht, ijvert ernaar dit tij te keren en zoveel mogelijk jongelingen hun weg naar het beurswezen te doen vinden.

We zetten ons samen met Lucas Stoops en Maarten Avonts, voor een tas koffie en een babbel, waarin ze al gauw hun passie voor beleggen verraden. Voor de heren van CapitAnt bepaalt de beurs bijna hun levensritme. “De beurs slorpt je helemaal op”, vertelt Lucas. “We zijn wel zulke freaks die om vijf voor negen voor onze computer zitten om de opening van de beurs te volgen. Je ritme pas je eraan aan." Zelfs al is het niet zijn bedoeling, dan nog wordt Lucas op tijd wakker. “Ook om halfvier kriebelt het, want dan opent Wall Street de deuren”, zegt de CEO van CapitAnt.

 

Gepassioneerd vertellen de twee breinen achter studentenvereniging CapitAnt hoe zij de noodzaak zagen om een investeringsforum en -project in het Antwerpse studentenleven op te richten. Na enkele brainstormsessies en het afnemen van succesvolle sollicitaties – met maar liefst 41 inzendingen – werd hun droom verwezenlijkt. Hun idee, ontsproten in de Carrefour op de Paardenmarkt, groeide mede dankzij een grote samenwerking met de Universiteit Antwerpen en Unifac en hun partners, waaronder Roularta en Blackrock.

 

CapitAnt is, zoals Lucas en Maarten benadrukken, in het vet zetten en onderlijnen, geen groepering van jonge beurscowboys die op een geldberg zitten, maar een informatieplatform voor beursgeïnteresseerden. “Wij zijn geen Gordon Gekko's”, klinkt het daar. Het gaat hen om het informeren, niet het adviseren. Hun project bestaat uit twee delen: ‘Start to Invest’, voor zij die de beurs pas leren ontdekken, en ‘Learn to Invest’, voor diegenen met al wat ervaring achter de kiezen. CapitAnt organiseert voor beide groepen lezingen, uitstappen en wekelijkse bijeenkomsten, waar door uitwisseling van ideeën en ervaringen van elkaar geleerd wordt. Deze gouden formule leverde hen dan ook de Unizoprijs Ondernemingszin 2011 op, een erkenning die CapitAnt zeker niet had verwacht. “Die prijs heeft er wel voor gezorgd dat enkele droomprojecten wel realiseerbaar werden”, besluit Maarten.

 

Wil je meer te weten komen over CapitAnt en hun activiteiten, bezoek dan hun website www.capitant.be