Op woensdag 14 november was het weer zover: het eerste BreakFAST van het academiejaar. Mensen uit verschillende uithoeken van de wereld streken neer in twee gezellige zalen in Zomaar een dak. De koffiegeur, een maag gevuld met heerlijke boterhammen en de goedlachse mensen maakten een koude herfstochtend aangenaam warm.
Vorig jaar staken Mathias Mallentjer en Wouter Stuer, twee studenten Sociaal-Economische Wetenschappen de hoofden bij elkaar en bundelden ze hun krachten in een nieuw initiatief. Het initiatief zou zich focusen op enkele sociale struikelblokken in onze maatschappij. Nadat ze zelf hadden deelgenomen aan enkele projecten rond armoede, integratie en sociale status vinden ze dat de Universiteit Antwerpen klaar is voor BreakFAST. Dit ontbijt staat niet enkel in het teken van interculturaliteit maar ook duurzaamheid is een belangrijke pijler: er worden eerlijke en biologische producten aangeboden.
De bedenkers willen samen met geëngageerde studenten zowel het personeel als de studenten doen nadenken over sociale thema’s als inburgering, armoede en vluchten naar België. Zo hopen ze een al te vaak ontbrekend engagement te creëren. Beide organisatoren van BreakFAST vergelijken hun ontbijt met een boordplatform dat tegelijkertijd ook als vliegdekschip functioneert. “Niet alleen proberen we alles uit de diepte te halen, we proberen ook te lanceren en te helpen", zo luidt het.
Het BreakFAST-team, dat ondersteund wordt door USOS en de pastorale dienst, kiest bewust voor een ontbijtformule. Samen ontbijten heeft iets apart. Het feit dat iedereen net is ontwaakt en vervolgens samen gezellig ontbijt geeft extra cachet aan het gebeuren.
Ook de laagdrempeligheid is belangrijk. Het team wil zoveel mogelijk mensen aanspreken en dat is hen ook dit jaar gelukt. De aanwezige studenten, personeelsleden en professoren kwamen niet alleen uit België, ook de rest van de wereld schoof mee aan tafel. Ook vertegenwoordigers van organisaties die rond dezelfde thema’s werken vonden hun weg naar BreakFAST. Het hele initiatief is non-profit.
De organisatoren lichten toe dat de financiering niet altijd even evident is: men wil zoveel mogelijk mensen aantrekken maar op het zelfde moment moet men consequent blijven in de duurzaamheid. De organisatie bemerkt wel dat het doel steeds beter wordt bereikt. Ze trekken meer mensen aan en zien een dynamiek op gang komen. BreakFAST is voor hen de kinderschoenen ontgroeid.
Kortom, de initiatiefnemers willen aan de hand van dit ontbijt mensen prikkelen, ze bij elkaar brengen en ze in dialoog laten treden. Wil je er de volgende keer zelf bij zijn, zoek dan eind december zeker de eekhoorn op verschillende posters.