Boekarest, Dracula en Ionesco kent iedereen. Voor de rest weet men hier vaak bitter weinig over Roemenië, een land groter dan Engeland dat op het punt staat toe te treden tot de Europese Unie. Met de afzetting en executie van Nicolae Ceausescu scheurde Roemenië zich in 1989 op gewelddadige wijze los van de Sovjet-Unie. Eens de overwinning gevierd en de vlam van de revolutie gedoofd restte het land een ontwrichte economie en tal van trauma's. In 2006 zijn de wonden nog niet geheeld: de werkloosheid swingt de pan uit, het minimumloon ligt op amper 93 euro en tienduizenden Roemenen zijn dakloos.
Ook Ovidiu en Mugurel (boven) hebben geen thuis. Samen met een veertigtal andere kinderen leven ze in en om het station van Brasov, de op een na grootste stad van Roemenië. 's Nachts slapen ze onder een spoorwegbrug of in de riool. De stank is daar ondraaglijk – een combinatie van uitwerpselen, zweet, lijm, afval op de grond en schimmels aan de wanden. Overdag hangen ze rond aan het station. Ze proberen een handtas of gsm mee te graaien, ze bedelen om voedsel en geld of wachten op een klant om zich te prostitueren.
Wanneer ik Mugurel zie, zwaait hij trots met een pakje sigaretten dat hij heeft buitgemaakt van een achteloze voorbijganger. Lachend steekt hij er een op terwijl hij Ovidiu troost. Zijn vriend schreeuwt van pijn of omdat hij verdoofd is door Aurolac, de lijm die de kinderen voortdurend snuiven, het is niet duidelijk. Gezond zijn ze geen van allen. Huidziekten door de omstandigheden in de riool, ontbrekende vingers of een voet die afvroor in de winter. Geslachtsziekten door prostitutie of verkrachting en darmaandoeningen door de bijtende lijmdampen die ze inademen.
Naar schatting zijn er negenduizend minderjarigen dakloos in Roemenië. Op 1 januari 2007 treedt het land toe tot de Europese Unie.
In Brasov houden de medewerkers van de vzw Narnia zich bezig met de opvang en verzorging van straatkinderen. Zij proberen de kinderen eten, wat kleren en de meest elementaire hygiënische zorgen te geven. Momenteel wordt er gebouwd aan een opvangcentrum. Als je geld wil schenken of je inzetten als vrijwilliger kan je contact opnemen met An Dumon (an.dumon@skynet.be), medewerkster van Helpende Handen, de Belgische vereniging die Narnia steunt.