Hoogbegaafden en drugs

SMS
28/11/2004
🖋: 

Het valt ons misschien niet altijd op, maar er lopen op elke universiteit hoogbegaafde jongeren rond, die dan ook al heel jong mee les volgen. Zo kreeg de Universiteit van Amsterdam Floor Sietsma over de vloer, een hoogbegaafde twaalf-jarige, die Wiskunde en Informatica komt volgen. Ze is licht autistisch en daardoor is het heel goed dat ze zoveel nieuwe dingen leert. Een eerstejaars zal erover waken dat Floor haar boterhammen op tijd eet en in de juiste collegezaal geraakt.

Mensa, de vereniging van mensen die zichzelf tot de intelligentsten op aarde rekenen, heeft een nog jonger lid. Chloe Bennion uit Wednesfield is op haar 6 jaar lid geworden met een IQ van 138. Ze is een van de 26 leden jonger dan 10 op een totaal van iets minder dan 30.000. Het jongste lid ooit is zo mogelijk nog jonger: de 3-jarige Dineshi Nirgunananthan werd in 1997 aanvaard met een IQ van 158. Misschien is je onderscheiding van vorig jaar dan toch niet zo speciaal?

 

De Nederlanders doen het ondanks al onze grapjes bijzonder goed op het vlak van intelligentie: het aantal studenten van 15 en 16 jaar die hoger onderwijs volgen is in het laatste decennium gestegen tot iets meer dan 60. Daar sta je dan als gewone student, al heeft veel te maken met de toenemende erkenning en herkenning van de 2% hoogbegaafden. Misschien wordt je intelligentie dus gewoon miskend.

 

Praktisch geeft zoiets soms vreemde problemen. Zo mag je in Nederland bier bestellen vanaf 15 jaar als je al een jaar in een studentenclub zit. Je voelt hem al komen: in Utrecht is een vijftienjarige studente lid van de Vrouwelijke Studenten Vereniging. Volgens een officiële mededeling zal ze er op aangesproken worden als ze voor haar zestiende drinkt.

 

Aan de overkant van het Kanaal ontstaan er minstens even bizarre situaties. Zo hebben Schotse studenten uit de Highlands nogal wat problemen om te wennen aan het stadsleven, ze weten bijvoorbeeld niet wat te doen als ze beroofd worden.

 

Daarom is een speciaal programma opgestart waarin de laatstejaars van secundaire scholen een cursus 'survival in de stad' krijgen van leden van de wereldvermaarde SAS, het Schotse equivalent van onze para's. Er is enorm veel interesse voor de cursus die onder andere bestaat uit zelfverdedigingstechnieken, het herkennen van mogelijke gevaren, veiligheid aan de bankautomaat, of hoe je moet reageren op bedreigingen.

 

Engelse scholieren die drugs gebruiken zullen in de toekomst problemen krijgen. Blair is voorstander van een veralgemening van drugstesten op school en bij ons is Patrik Vankrunkelsven ook voorstander van dergelijke tests. Dat zal vermoedelijk niet lukken omdat een blik op de situatie in de VS duidelijke resultaten geeft: de elitescholen houden zo hun instellingen vrij van druggebruik en gebruikers belanden in concentratiescholen voor marginale studenten.

 

De laatste Britse realisatie rond drugsvoorlichting zal wel nooit naar België overwaaien: drugsvoorlichting moet gespreid worden over de verschillende vakken op school. Een typische wiskundeoefening zou bestaan uit het berekenen van de hoeveelheid heroïne gewonnen uit een kilootje opium en in aardrijkskunde worden de Colombiaanse cocaplantages bestudeerd. Een suggestie voor een Belgische variant: hoe lang houdt een wet rond drugsregularisatie het gemiddeld uit?