blauwtand de draadloze Viking

betweter

27/02/2020
🖋: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Het waren de hoogdagen van de Vikings. Berserkers met gehoornde helmen en enorme strijdbijlen trokken in hun sneks op rooftocht. Eeuwenlang plunderden en verkrachtten ze arme boeren langs de Europese kusten. In die dagen, net voor het begin van het tweede millennium na Christus, was de koning van Denemarken Harald 'Blauwtand' Gormsson. In het Ouddeens is dat ᚼᛅᚱᛅᛚᛏᚱ ᛒᛚᛅᛏᛅᚾ of Haraltr Blatan, in het Engels: Bluetooth.

Zo'n slordige duizend jaar later beslisten een paar techneuten om hun nieuwe technologie die apparaten draadloos verbond te vernoemen naar deze Vikingkoning. Dan rijst de vraag: waarom zou je het risico nemen om je nieuwe technologie te vernoemen naar zo'n bloeddorstig heerschap? Jim Kardach, de ingenieur die de naam voor het eerst voorstelde, wist net als onze geschiedenisminnende lezer dat deze clichés over Vikings best met een korrel zout genomen worden. Harald Blauwtand was, voor zover we zijn verhaal nog kunnen reconstrueren, een bekwaam leider. Door zich te bekeren tot het christendom wist hij ongetwijfeld banden aan te halen met andere, christelijke leiders. Op wereldlijk vlak wist hij Denemarken en Noorwegen te verenigen. Hij bracht de verdeelde Vikings dichter bij elkaar, zoals de bluetoothtechnologie apparaten bij elkaar brengt.
 
Dit is waar de echte betweter in ons naar voren komt. Het verhaal van mensen bij elkaar brengen is misschien geliefd bij de Bluetooth Special Interest Group, maar je moet niet diep graven om er barsten in te vinden. Dat hij Denemarken en Noorwegen verenigde, staat vast. Of hij mensen dichter bij elkaar bracht, is twijfelachtiger. De aansluiting van Noorwegen gebeurde volgens de traditionele methode: de Noorse koning werd in de strijd naar het Walhalla geholpen. Daarna werden alle lokale leiders die niet meewerkten met de Denen vermoord en opgevolgd door hun moordenaars. De Vikingreputatie lijkt toch niet geheel onverdiend, al hadden ze dan geen hoorns op hun helmen.

Het grappigste aan het hele verhaal is die blauwe tand zelf. Liep Harald rond met een rotte tand in zijn mond? At hij graag blauwe bessen? Misschien was het wel Vikingmode om je tand met pigment blauw te kleuren? Helaas blijkt de waarheid minder amusant. Harald heette in zijn tijd gewoon Harald. Koning Harald voor wie het verstand had een beetje beleefd te blijven. De naam Blauwtand wordt voor het eerst vermeld twee eeuwen na zijn dood. Of hij dus bij leven al zo genoemd werd, staat helemaal niet vast. Misschien moeten we voor de zekerheid die draadloze verbinding ook maar gewoon Harald gaan noemen. Koning Harald voor wie beleefd wil zijn.