wie heeft de grootste?

de betweter

03/05/2020
🖋: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Tussen ons, mensen, bestaat veel variatie. De een is mager, blond en heeft blauwe ogen terwijl de ander gespierd, zwartharig en lang is. In het dierenrijk is die variatie nog groter. Zo komt een giraf met zijn lange nek zelfs niet in de buurt van de huiskat met haar zachte vacht en scherpe klauwtjes. Die variatie is er ook binnen biologische klassen, zoals de vogels. Bepaalde vogelsoorten onderscheiden zich erg van andere soorten; niet enkel vanwege hun snavel, vleugels of poten. Nee, vanwege hun piemel. De meeste vogelsoorten hebben helemaal geen penis, maar een cloaca, een klein gaatje waarlangs het zaad naar buiten moet. Dus als je dacht dat jij het zwaar had in je leven, het kan altijd nog erger. Probeer daar maar eens raak mee te schieten. Een paar soorten hebben meer geluk, waaronder de gans en de eend. De belangrijkste vraag, die je je nu natuurlijk stelt, is: "Wie heeft de grootste?"

Die wedstrijd wint de eend ongetwijfeld. De eendenpenis is zo’n tien tot dertig centimeter lang, niet slecht dus. De ene eend doet het natuurlijk wat beter dan de andere. Zo kan de penis van een Argentijnse stekelstaart 42,5 centimeter groot zijn, groter dan de vogel zelf. Daar kan jij natuurlijk niet aan tippen, hoe groot je ook geschapen bent. Voor je nu begint te bedenken hoe oneerlijk de wereld wel niet is, moet er één belangrijke kanttekening gemaakt worden. De eendenpenis is niet alleen lang, maar ook spiraalvormig. Zo'n dunne, lange, kronkelende penis, daar moet Darwin grijze haren van hebben gekregen. Want zeg nu zelf, als je nadenkt over evolutie, hoe nuttig kan zo’n ding zijn?

Het zou je wel eens kunnen verbazen. Kan jij het gaatje soms niet vinden? Dan zal de eend je zeker begrijpen. De vagina van een vrouwtjeseend is namelijk een spiraalvormige wirwar van doodlopende gangen. Dat geeft eendenvrouwtjes een verweer tegen verkrachting, wat onder deze vogels vaak voorvalt. De kronkelende vorm en de lengte van de eendenpenis komt voort uit een evolutionaire wapenwedloop. Hoe langer de penis, hoe groter de kans dat het mannetje het vrouwtje zal bevruchten. Het is het genetisch materiaal van de mannetjes met de langste penissen dat doorgegeven wordt. De eenden met een grote penis zijn met andere woorden inderdaad de fittest van de soort.

Dus, zit jij met een kleiner exemplaar? Niet getreurd! Jij verspeelt je kans om je voort te planten daardoor tenminste niet. Dat kan niet gezegd worden over eenden.