wereld buiten de les

editoriaal

24/09/2020
🖋: 

Als eerstejaars kan de universiteit binnenstappen nogal overweldigend zijn — als je de juiste deuropening kan vinden tenminste. Met gebouwen in gebouwen, meerdere ingangen, terwijl andere complexen zich te veel distantiëren van de rest, zal een beetje verdwalen in je eerste lesweek eerder regel dan uitzondering zijn. Gelukkig kán verdwalen ook weer nu we überhaupt aan de lesbanken mogen aanschuiven. Buiten je les nemen studenteninitiatieven en -clubs hun werk weer op en dwars schrijft erover. 

Sterker nog, die studenteninitiatieven zijn het hoofdthema in deze speciale eerstejaarseditie van dwars. Initiatieven die draaien op het engagement van gemotiveerde studenten. Een type engagement dat met het nieuws rond Reuzegom ook nog eens een gevoelige knauw in haar imago heeft gekregen. Desalniettemin gaat het studentenleven door: zulke mensonterende rituelen zijn daarbinnen een zeldzaamheid. De hoeveelheid aan engagementen die je naast je studies kan opnemen is enorm, maar daarom erg onoverzichtelijk voor de groentjes onder ons. Zo zijn de clubs die zich in de aula voorstellen, vaak de faculteitsclubs, waardoor een vertekend beeld van het aanbod ontstaat.  

Om orde in die chaos aan clubs en initiatieven te scheppen wordt een deel ervan in deze dwars op een papieren platform tentoongesteld. Of beter zelfs, ze stellen zichzelf voor, nemen je mee in hun activiteiten en vertellen je over hun toekomstplannen. Alles om je te laten waar je zoals terecht kan. De deuren mogen nog wel wagenwijd openstaan, als je de deuren niet kent, loop je er altijd langs. Nu corona het sociale leven flink beperkt, is de kans om die deuren te belichten alleen maar kleiner geworden. Zeker voor kleinere initiatieven is exposure aan de student niet vanzelfsprekend en zo glippen hun evenementen snel onder de radar.

Daarom bieden we jullie ook graag deze minigids voor de universitaire studenteninitiatieven en -clubs aan. Een gids die de theater- en  muziekverenigingen, faculteits- en departementsclubs ruimte geeft om hun stem te laten horen. Stuk voor stuk initiatieven die door studenten worden gestuurd en de veelzijdigheid van het studentenleven tonen. Een unieke editie voor ons en voor de nieuwelingen een introductie op wat er buiten de lessen zoal mogelijk is. Uiteraard met een stukje van onszelf, een stukje dwars, tussen de informatievloed. Anders zouden we onze naam niet waar maken.