waarom iets doms zeggen wel grappig is en overreden worden door een tractor niet

betweter

18/05/2017
🖋: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

De schrijver E.B. White zei ooit dat humor analyseren hetzelfde is als het ontleden van een kikker: weinig mensen zijn geïnteresseerd en de kikker sterft. In onderstaande paragrafen zullen dus veel kikkers het leven laten want we verklaren waarom sommige grappen grappig zijn en andere niet.

 

Volgens Plato en Aristoteles moeten we lachen omdat we ons superieur voelen. Als we onszelf beter voelen dan iemand anders, geeft dat zo'n positieve impuls dat we erdoor moeten lachen. Hierdoor komt het dat het grappig is wanneer iemand ergens tegenaan loopt, iets doms zegt of iets gênants doet. Je bent slimmer dan dat en je lacht om dat te laten merken. Inside jokes zijn hier ook een goed voorbeeld van. Je weet waar de ene persoon naar verwijst en anderen weten dat niet, dus je voelt je beter.

 

Bekende moederliefhebber Freud kwam met een andere theorie. Hij zei dat we lachen om opluchting te uiten. Iedereen heeft driften die hij onderdrukt en volgens Freud zou een grap nog meer druk op die driften zetten. Dit creëert een spanning die steeds opbouwt, totdat de grap de druk weer helemaal laat wegvallen. Lachen lucht dus op.

 

Omdat Freuds theorie lang niet alle grappige dingen kon verklaren, kwam Kant met de incongruentietheorie. Dit is een duur woord om te zeggen dat er twee dingen die niet bij elkaar horen, bij elkaar worden gezet. We hebben een verwachting van hoe een situatie zal lopen en wanneer deze plots een totaal andere kant opgaat, vinden we dat grappig. Daarom zijn verhalen over een zatte avond vaak grappig. Er zitten zoveel onlogische wendingen in, dat het humoristisch wordt.

 

Bovenstaande theorieën horen elkaar aan te vullen om iets grappig te maken. Zo zou het volgens de incongruentietheorie grappig zijn mocht er een jongetje onderweg naar de bakker in het midden van een stad, plots overreden worden door een tractor en verlamd zijn voor het leven. Niemand verwacht het om overreden te worden door een tractor. Al zeker niet in het midden van een stad, maar toch lachen we er niet om. Dit komt omdat de opluchting van Freuds theorie volledig ontbreekt.

 

Je zou deze kennis kunnen gebruiken om zelf de beste grappen te maken, maar naar alle waarschijnlijkheid ga je andere mensen gewoon minder grappig vinden. Dode kikkers blijven nu eenmaal dood.