unief zkt. stuver

en de Studentenraad zoekt jou

29/03/2021
🖋: 
Auteur extern

Jens Matthé


In de verte hoor je het geruis van de aanstormende kandidaatstelling van de studentenvertegenwoordiging al aankomen, maar speciaal voor de gelegenheid claxonneert de Studentenraad bij deze te uwer attentie. Als studentenvertegenwoordiger, of stuver, krijg je de kans om mee te denken over de toekomst van de universiteit. Heb jij een waslijst aan punten die beter kunnen verlopen voor studenten en heb jij ideeën te over om hun situatie te verbeteren? Dan is studentenvertegenwoordiging echt iets voor jou!

De kritische student die we zoeken, stelt zichzelf natuurlijk meteen de vraag of studentenvertegenwoordiging wel een verschil maakt. Het antwoord luidt klaar en duidelijk: zeker wel! In het verleden hebben we verschillende zaken aangepakt met de studentenparticipatie. De coronapandemie is daar alleen maar het laatste voorbeeld van. Op de avondklok hebben we onze stuverstempel nog niet kunnen drukken, maar op het beleid van UAntwerpen wél. Zo hebben we een onderzoek over het mentale welzijn onder eerstejaars uitgezet. Op die manier konden we concreet de problemen aankaarten.

Binnenkort geven we de fakkel door aan een nieuwe generatie stuvers. De lijsten met openstaande mandaten zullen binnen de kortste keren verschijnen op de website en op de sociale media van de Studentenraad. Er is een breed scala aan mogelijkheden tot studentenparticipatie, afhankelijk van waarvoor jij je stem wil laten horen. Wil jij in een vergadering zetelen met je docenten en medestudenten om na te denken over het onderwijs? Ligt jouw hart eerder bij de bijzondere faciliteiten van UAntwerpen? Loop je over van de ideeën om jouw faculteit beter te maken? Via de studentenvertegenwoordiging loop jij binnen op de betreffende vergaderingen en kan jij de studentenvisie tot hogerop laten horen.

 

vergadering zkt. input

Een van de hoofdtaken van de universiteit is natuurlijk het onderwijs. Verloopt dat altijd perfect? Nee, maar al een geluk kan jij als student feedback geven en ideeën aandragen hoe het beter kan. Heb je het gevoel dat jouw ervaring als student niet vaak genoeg meegenomen wordt, ondanks de tig open brieven die je ondertussen gedeeld hebt op je sociale media? Geen nood, als studentenvertegenwoordiger kan je je brief op de vergadering voorlezen. 

Het onderwijs verbeteren kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan je mee de samenstelling van de vakken van jouw curriculum bepalen. Je bewaakt de onderwijskwaliteit, door de onderwijsevaluaties mee op te volgen en door concrete aanbevelingen te doen over hoe bepaalde vakken beter aangepakt kunnen worden. Stoot de hele aula op hetzelfde probleem? Tijd om het aan te kaarten! Andere, grote dossiers zoals de deliberatieregels en examenregelingen hebben ook studenteninput nodig.  

Een voorbeeld van zo’n dossier is het advies over de giscorrectie, verguisd door ons allen. Mede dankzij dat advies zal UAntwerpen de switch maken naar een systeem van verhoogde cesuur. Vanaf nu wordt sterk afgeraden om gebruik te maken van giscorrectie. Onzekere studenten, die de keuzestress al voelden opborrelen wanneer het woord 'giscorrectie' op de PowerPointpresentatie verscheen, worden binnenkort dus niet meer benadeeld door die examenvorm. 

Studeren is meer dan onderwijs alleen – alvast onze welgemeende excuses voor hen die de bibliotheek niet meer uitkomen. Als stuver kan je eveneens jouw mening geven over de brede waaier aan faciliteiten voor studenten. Een voorbeeld van een dossier waaraan we de afgelopen maanden hard hebben getimmerd, is het aanbod voor studenten die kampen met mentale problemen. In de crisis werd het probleem schrijnend zichtbaar; vanuit de studentenvertegenwoordiging vinden we dat het onze taak is om mee te helpen aan een oplossing. Ook aan andere ondersteunende initiatieven hebben we gewerkt, zoals het online speeddaten tijdens 8 Pick A Mate. Daarnaast zetelen we in werkgroepen om te wegen op het project van het nieuwe studentenhome en de sporthal op Campus Drie Eiken. Om de komida niet te vergeten: we volgen het beleid op van prijzen en menu’s.  

 

student zkt. bijleren

Stuver zijn is niet alleen je mening deponeren en wegwezen. Meedraaien als studentenvertegenwoordiger geeft jou natuurlijk de opportuniteit om je stempel te drukken op het studentenbeleid van de universiteit, maar naast de glorie van een universitair gelijk, leer je ook veel bij. Op het einde van de rit zal je je niet eens meer kunnen voorstellen dat je spreken in en voor een groep ooit eng vond. Je mening formuleren, beargumenteren en in discussie gaan wordt een tweede natuur en daarnaast krijg je inzicht in hoe een grote organisatie, zoals UAntwerpen, gerund wordt. Was dat rijtje al genoeg om jou gillend weg te laten rennen? Geen zorgen, je komt in een open en constructieve omgeving terecht die je met alle plezier bijstaat. Fouten maken mag, kunnen bijleren is uiteindelijk waarom we studenten zijn. De studentenvertegenwoordigers zijn een gemotiveerde en geëngageerde groep die maar wat graag samenwerkt om tot de beste resultaten te komen. En er mag ook nog gelachen worden, hè!

Meer informatie over hoe jij je kandidaat kan stellen volgt nog: houd zeker de sociale media van de Studentenraad en de website in de gaten. Voel je toch nog enige twijfel over de vraag of het wel echt iets voor jou is, of maak je je zorgen over of je wel genoeg tijd zal overhouden voor je studies? De huidige stuvers staan voor je klaar! Je kan de Studentenraad altijd aanspreken voor meer informatie. De eerste kennismaking met studentenparticipatie kan een kluwen van raden en vergaderingen lijken, maar voor je het weet, duik je met plezier in het volgende dossier om het studentenbeleid naar een hoger niveau te tillen. De Studentenraad is dé plaats waar studenten van alle hoeken en kanten van de universiteit worden samengebracht. Wie jij bent en wat jij te zeggen hebt, zijn meer dan welkom!