UAntwerpen lest de ecologische dorst

22/10/2016

Al een tijdje zijn ze aanwezig op de verschillende campussen van UAntwerpen, maar nimmer bekend bij studenten: de waterkraantjes voor het nuttigen van drinkwater. Ze zijn voorzien van een wit-blauwe sticker met een drinkfles en de slogan: 'Stop Wasting. Tap Water', waarmee niet de verspilling van kraanwater wordt bedoeld; de oplettende lezer had dit natuurlijk al begrepen. De waterkraantjes zijn geplaatst in het kader van duurzaamheid, evenals de herbruikbare flessen die sinds kort te koop zijn in de verschillende studentenresto's.

Enkele weken geleden werden deze herbruikbare flessen geïntroduceerd op de campussen Drie Eiken en Middelheim en als laatste was het de beurt aan de Stadscampus. dwars was van de partij en kan haar lezers van bijkomende informatie voorzien.

 

Montreal

We spraken met An Op de Beeck, de algemene coördinator van de komida-studentenrestaurants. Het idee van waterkraantjes en herbruikbare flessen zat volgens haar al langer in de hoofden van het komida-team en raakte in een stroomversnelling door een studente die in Montreal, Canada studeerde. Daar is het idee van al veel meer ingeburgerd. Deze studente van UAntwerpen vertoefde vorig jaar in de Oost-Canadese stad en inmiddels schrijft ze haar scriptie over het onderwerp, zo is de ecologische bal gaan rollen.

 

studentproof

Mevrouw Op de Beeck weet ons verder te vertellen dat het project vorig jaar al voorbereid werd, maar dat er toen niet genoeg tijd was om kraantjes te plaatsen. Zo nam de oplevering van de gebouwen D en I van Campus Middelheim en gebouw Z van de Campus Groenenborg te veel tijd in beslag. Dit semester zal de Dienst Infrastructuur verschillende kraantjes uittesten en afwegen welke kraantjes het meest studentproof zijn. Nadien zullen deze kraantjes worden bijgeplaatst.

 

De studentenrestaurants droegen duurzaamheid al langer hoog in het vaandel en het doel is om met de waterkraantjes, en de herbruikbare flessen, ook de studenten warm te maken voor duurzaamheid. Al die plastic flessen die studenten weggooien staan namelijk ver af van dat ideaal en dus wil men zoveel mogelijk herbruikbare flessen in de aula zien.

 

Wie al deze info rondom duurzaamheid leest, staat uiteraard te springen om zo spoedig mogelijk een herbruikbare fles aan te schaffen. Deze flesjes zijn voor € 12,00 per stuk te koop in alle studentenresto's en men is aan het kijken naar mogelijkheden voor meer verkooppunten. Het gebruik van de waterkraantjes, om bijvoorbeeld je flesje te vullen, is overigens wel gratis.

 

#instagram/facebook

Wie een flesje koopt, ermee op de foto gaat en deze op Instagram met de hashtags #komidauantwerpen of #komida, of op de Facebookpagina van komida plaatst, kan een lunch winnen. Tevens zit er bij elk flesje een koelelement, zodat je je water altijd koel kunt drinken.

 

Op het onderstaande plannetje zie je hoeveel van deze fameuze waterkraantjes zich bij jou op de campus bevinden: