UAntwerpen evacueert studenten KU Leuven uit Antwerpen

doorbraken

18/10/2021
Tekening van studenten in een helikopter die andere studenten evacueren
Bron/externe fotograaf

Yves Collette


UAntwerpen voert een grootschalige reddingsoperatie uit in Antwerpen. “De toestand is veel te gevaarlijk voor KU Leuven-studenten in Antwerpen. We wilden niet machteloos blijven toekijken”, aldus rector Herman Van Goethem.  

Doordat de KU Leuven enkele vestigingen heeft in Antwerpen bevinden er zich continu heel wat KU Leuven-studenten in Antwerpen. “Het gaat over honderden, zo niet duizenden jonge mensen met familie, vrienden en een toekomst die nu ten dode zijn opgeschreven”, stelt Van Goethem.  

Van Goethem doelt op de instabiele toestand in Antwerpen. Doodgereden kinderen, multinationals die een vrijgeleide krijgen burgers te vergiftigen, ontploffende granaten, schietpartijen bij klaarlichte dag et cetera. “Het is om die redenen dat UAntwerpen besloten heeft haar verantwoordelijkheid te nemen.”   

“Ik hoor u nu denken: ‘Is het wel aan ons om KU Leuven-studenten uit Antwerpen te repatriëren naar hun eigen stad?’ Het is niet omdat zij KU Leuven-studenten zijn dat we hen aan hun lot mogen overlaten. Solidariteit is net je bekommeren om de mensen die niet tot jouw groep behoren. Mensen in nood moeten we helpen. Punt. Bovendien kennen wij Antwerpen het beste. Logisch, de stad is van ons. Die expertise mogen we niet zomaar onbenut laten.”  

Maar wat als evacueren te risicovol wordt? Wat dan met de achterblijvers? “De evacuaties stoppen onder geen enkele omstandigheid”, verzekert de rector. “We hebben nu maar één prioriteit: elke KU Leuven-student moet uit Antwerpen weg en snel. Dat is onze morele plicht.”