Symphonic City Sounds

11/09/2022
Symphonic City Sounds (© Symphonic City Sounds | dwars)
Bron/externe fotograaf

Symphonic City Sounds

🖋: 
Auteur extern

Jeroen Standaert


Symphonic City Sounds (SCS), opgericht in 2019, is het symfonisch orkest van UAntwerpen en AP Hogeschool. Na de coronastop vonden we ons ritme terug en konden we in de lokalen van Prinses16 aan een gestaag tempo werken richting een eerste optreden.

Dat kwam er in mei. Ons debuutconcert ging door op de unieke locatie van de Kapucijnenkerk, waar we zowel studenten als toevallige voorbijgangers mochten verwelkomen. De volle kerk zorgde voor een gezellige sfeer die onze muzikanten het beste van zichzelf liet geven. Op het programma stonden werken van Mozart, Delibes, Grieg en Sibelius; een gevarieerd programma dat gesmaakt werd door het al even gevarieerde publiek. Dat konden we nadien uit eerstehand vernemen tijdens de receptie in Agora Caffee.

Het repertoire is samen met het orkest gegroeid. In het begin van het repetitieproces was het nog niet duidelijk wat de uiteindelijke bezetting voor het concert ging zijn, waardoor het programma nog niet vast lag. Na wat gepuzzel met arrangementen voor de bezetting die we hadden, ben ik samen met de muzikanten tot het definitieve programma gekomen.

- Mees, dirigent

 

Ons orkest bestaat uit een bonte mix van studenten, alumni en andere musicerende enthousiastelingen uit het Antwerpse. Dit zorgt voor een boeiende combinatie van verschillende achtergronden en stijlen.

Tijdens het eerste semester gaan we samen op zoek naar een nieuw repertoire: met welke werken kunnen we onze grenzen verleggen, waar voelen onze muzikanten zich goed bij, welke functie wil iedereen vervullen binnen het orkest?

Mensen van verschillende leeftijden en studierichtin-gen vinden elkaar dankzij een gedeelde interesse in muziek, wat de academische en sociale beleving verrijkt.
 

- Paloma, fluit

 

Een supertoffe groep vol met gemotiveerde mensen met verschillende en interessante (studie)achtergronden. Ik hoop dat het orkest nog groeit in aantal muzikanten!

- Johannes, cello

 

Ik ben zelf geen student meer, maar voel me wel een beetje zo. Via het orkest leer ik jonge mensen kennen die heel verschillend zijn, maar een-zelfde liefde voor muziek hebben.

- Hazel, viool

 

Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen!

 

 

- Rianne, viool

Naast de wekelijkse repetities met dirigent Mees worden er doorheen het jaar een aantal focusrepetities gehouden, waarbij telkens een bepaald facet van het spelen in een orkest onder de loep wordt genomen. Hiervoor wordt beroep gedaan op ervaren muzikanten die ons tips & tricks bijbrengen over speelhouding, intonatie, functie in het orkest, enzovoort.

Meespelen met SCS is niet enkel hard werken. Naast de wekelijkse repetities wordt er al wel eens een gezel-schapsspel bovengehaald, gaan we uit eten of gewoon op café.

Ik kwam voor het repertoire en bleef voor de gezelligheid.

 

 

- Mathias, viool