Studenten op Stereo 03

Radiodromen vanuit de Kavka-kelder
19/05/2013

Op een avond begin mei stappen we tegenover een grijze politietoren Kavka binnen. De graffiti knalt van de muren en lege bierkratten blokkeren de trap die naar de muzikale kelder van Kavka leidt, waar de studio van Stereo 03 verscholen is. “Let op niet op de rommel,” maant Sharon Slegers, stichter van Stereo 03 bij binnenkomst. “Ik zou graag zeggen dat het niet altijd zo is, maar dat is het eigenlijk wel,” voegt ze toe. Sharon was degene die tijdens het najaar van 2011 op het idee kwam een studentenradio in Antwerpen op te richten. Sindsdien gaat ze door het leven als ‘mama Stereo 03’. Ondertussen werkt ze voor Radio 2, waarmee een droom in vervulling ging. “Ik doe niets liever en word er nog voor betaald ook”, merkt ze lachend op. Sharon is één brok radiopassie.

Over de oprichting bestond geen twijfel, stelt Sharon met zekerheid: “Antwerpen zonder radiozender? Dan is er iets grondig mis met de stad!” De 03 in Stereo 03 staat voor zone Antwerpen. En Stereo? “Stereo klinkt gewoon keigoed. Er zijn wel heel veel ellenlange vergaderingen aan de oprichting en de naam vooraf gegaan. Ook heel veel bier, overigens,” vertelt ze lachend. “Met de laatste drie namen hebben we een jingle gemaakt en die met Stereo 03 bleef het beste hangen.”

 

“Toen ik hiermee begon, kon ik werk moeilijk uit handen geven. Ik wilde alles het liefst zelf doen, zodat ik zeker wist dat het goed zou gebeuren. Je kan echter niet alles zelf doen, op een gegeven moment moet je toegeven: ik heb hulp nodig. Zo heb ik leren vertrouwen op mensen. Anderen kunnen dingen evengoed als jij, soms zelfs beter.” Inmiddels werkt ze voor Radio 2. “Stereo 03 was een opstap naar mijn huidige baan”, weet ze. Andere medewerkers groeiden eveneens door. Zo werkt iemand bij Studio Brussel, is er iemand actief voor JIM en weer een ander doet de techniek voor bands. Daarmee lijkt het doel van de studentenzender bereikt: bij de oprichting in september 2011 gaf Sharon aan dat niet het aantal luisteraars, maar het opdoen van ervaring voor de vrijwilligers het ultieme doel was. Mama Stereo 03 beaamt dit: “Het eigenlijke doel is bereikt. Voor de toekomst zou het heel mooi zijn als we verder professionaliseren. We zijn nu al goed bezig, maar het kan altijd beter. Ik heb lang gehoopt op een frequentie, maar daar ben ik op teruggekomen. Ik denk dat het internet de toekomst is en dat mensen via internet zullen luisteren. Daarmee is de frequentie minder belangrijk geworden. Een verhuizing naar een grotere studio zou schitterend zijn. Maar dat zit er momenteel budgettair echt niet in.”

 

Potentieel talent

Momenteel zijn het economisch zware tijden voor Stereo 03: het is een strijd om te overleven. “Dankzij het startkapitaal en de begeleiding die ik het eerste jaar van de gemeente kreeg, heb ik alles kunnen opzetten. Het meeste van het startkapitaal is in de studio en de apparatuur geïnvesteerd. Ik ben heel dankbaar dat 't stad ons de kans heeft gegeven Stereo 03 op te richten. Ik ben wel teleurgesteld dat we geen verdere ondersteuning krijgen. Het stadsbestuur maakte duidelijk dat er nu geen geld voor was. Voor ons is dat heel jammer. Ergens begrijp ik het wel; het zijn moeilijke tijden, maar in andere steden als Gent en Leuven worden studentenradio’s wel met een mooi bedrag ondersteund. Als een initiatief niet kan groeien, kan startkapitaal tevergeefs blijken.” Maar er lijkt licht aan het einde van de financiële tunnel: kort geleden is Sharon voor de Associatie Universiteit Hogescholen Antwerpen (AUHA) verschenen om haar radioplannen te presenteren in de hoop financiële hulp te krijgen. “Ze waren zeer positief over ons project dus we hopen in de toekomst hulp te krijgen van de AUHA. Ik ben blij als Stereo 03 kan blijven bestaan. Dit moet een project zijn dat studenten iets oplevert.” Temeer in deze tijd is de samenwerking met Kavka er een om te koesteren. Stereo 03 hoeft geen huur te betalen voor de ruimte. “Kavka is heel lief geweest voor ons. Wij zochten een gezellige locatie, een plek waar mensen zich thuis voelen. Hier stond al een geluidsdichte opnamestudio en hier zitten we in een bruisend jeugdcentrum. Als bands hier spelen kunnen we ze live uitzenden. Voor Kavka is het ook mooi om ons hier te hebben omdat we de jeugd aantrekken. Onze samenwerking is een pure win-winsituatie.”

 

Stereo 03 en de rest is parking.

 

“De gemiddelde student kent ons niet, daar moeten we eerlijk in zijn. In de toekomst gaan we daar meer op inzetten, al is het lastig om bekender te worden omdat er niet echt budget is om aan promotie te doen. Via ons studentennetwerk kunnen we wel mensen benaderen die willen filmen en editen en dergelijke, dus binnenkort komen we op de sociale media met een promotiefilmpje. We willen weinig reclame op de zender, maar gaan veel met zelfgemaakte filmpjes doen. Dat is wellicht zelfs effectiever dan flyers. Verder staan we ieder jaar op Studay. Ons aantal luisteraars blijkt lastig te meten. Het aantal verschilt van uitzending tot uitzending. Vorig jaar hadden we over het hele jaar 190.000 luistersessies. Dat kun je meten aan de clicks op internet.” Studenten die nog niet naar Stereo 03 geluisterd hebben, missen heel wat, meent Sharon. “Ten eerste mis je veel potentieel talent. Daarnaast mis je veel nieuws dat speciaal gericht is op de regio en op studenten. We maken melding van veel lokale, al dan niet culturele, activiteiten. De radiostijl zit tussen Studio Brussel en MNM in: een goede mix van alternatief en commercieel. Het lijkt me jammer als je dat allemaal mist.”

 

Audio-seksshow

“De samenstelling van het team is zeer divers. Studenten van alle richtingen en opleidingen komen hier. Ook buiten het journalistieke gebied leren ze veel van elkaar. Momenteel kennen we 25 actieve en 12 non-actieve leden. Het is zo zalig wanneer de vrijwilligers hier bezig ziijn, dan zijn we allemaal zo blij. "Tja,” verzucht Sharon, “Stereo 03 is echt geweldig. Ik heb stiekem het gevoel dat het ooit nog eens heel groot kan worden.” Ze willen daarom ook zeker opvallen: “Je móét je onderscheiden van anderen, iets toevoegen, anders ben je overbodig”, weet Sharon. “Bij ons mag alles, er zijn geen don'ts. En hier worden de meest zotte dingen gedaan. We hebben een tijdje terug bijvoorbeeld een seksshow gehad. Ik presenteerde die show met Jolien De Greef, wij hadden echt een klik. We zochten wat feitjes op internet en bespraken die dan. Dat zijn dingen die je bij andere zenders niet tegenkomt. Daarnaast mag je bij Stereo 03 op je bek gaan. Hier kan en mag je experimenteren. We zeggen hier weleens gekscherend: 'Stereo 03 en de rest is parking' ", zegt Sharon lachend. Ze vervolgt serieuzer: “Het feit dat je bij Stereo 03 gewoon voor de microfoon mag gaan staan en je ding kan doen, is fantastisch.”

 

De gemiddelde student kent ons niet, daar moeten we eerlijk in zijn.

 

“Het mooiste moment was voor mij de start. Dat was tegelijkertijd ook een kutdag”, zegt ze lachend. “Het was namelijk ongelooflijk vermoeiend, echt onvoorstelbaar. We begonnen hier om 9 uur ’s morgens in de studio, met de burgemeester die ons radiostation opende. Vervolgens kregen we de hele dag allemaal bands en artiesten op bezoek en moesten we ook voor het eerst zorgen dat alle live-uitzendingen goed liepen. Daarnaast was er nog allerlei pers die interviews wilden en moesten we tegelijkertijd verhuizen naar het Centraal Station omdat daar een groot evenement aan de gang was vanwaar we live wilden uitzenden. Dus alles moest verhuisd worden, daarna live uitzenden op locatie en vervolgens ’s avonds de afbraak. Ik weet nog dat ik pas om vier uur of half vijf ’s nachts in bed lag en nog nooit zo gelukkig was geweest, maar tegelijkertijd nog nooit zo moe. Verder zijn er veel leerzame workshops geweest, dat zijn ook mooie dingen.”

 

Bijsturing

Er waren ook moeilijke momenten voor Sharon: “Ik kreeg een baan bij Radio 2 en wist: Stereo 03 wordt voor mij minder belangrijk. Ik heb het toen eigenlijk een beetje laten afweten. Mijn lief zei me: je mag het niet laten zitten. Mede dankzij hem zit er nog leven in Stereo 03. Ik moet zeggen dat dit een heel tof project is, maar het is ook een project dat veel van je vraagt. Nu, door mijn baan, ben ik er minder mee bezig: zo’n 2 à 3 uur per week.” Organisatorisch is Stereo 03 ook on the move. “We zijn nu bezig met een heel concreet team. Ieder heeft een eigen functie, een verantwoordelijkheid. Dat was eerst niet zo. Iedereen zat hier tezamen, we deden allemaal zo af en toe iets. Ik maak nu de planning en begeleid de vrijwilligers.”

 

Toen we Sharon spraken, had er net een grote sollicitatieronde plaatsgevonden, maar als je geïnteresseerd bent kan je je altijd aanmelden. Stereo 03 heeft vooral mensen nodig die bereid zijn zich voor minimaal zes maanden vast te leggen. “Maar,” zo meldt Sharon: “je kunt ons mailen, benaderen via Facebook en Twitter, of binnenlopen. Iedereen mag altijd komen om uit te zenden, we willen de drempel zo laag mogelijk houden. Het moet wel kwaliteit zijn, maar indien iemand bijsturing nodig heeft, wordt die ook gegeven. We weigeren niemand.”

 

Neem eens een kijkje op en luister vooral via: www.stereo03.be