STEKJES IN 'T STAD

Antwerpen

22/09/2024

Zoals je kan lezen, is er in en rond de universiteit genoeg voorhanden om je de grauwe collegezalen te doen vergeten. Voel je niets voor al dat studentikoze gedoe of heb je simpelweg meer vrije tijd dan je lief is? Goed nieuws: je studeert nu in ‘t Stad! Niet voor niets zeggen de dikke nekken die hier wonen dat alles erbuiten ‘parking’ is: ook buiten de universiteit valt meer dan genoeg te beleven. Speciaal voor de student die nog niet weet waar te beginnen, geven onze redactieleden hun lievelingsplekjes prijs.

Scheldekaaien – Pebbles

Mijn favoriete terras in Antwerpen? De kaaien. Mijn favoriete picknickplek in Antwerpen? De kaaien. Mijn favoriete looppiste in Antwerpen? De kaaien. De mogelijkheden zijn eindeloos en wat je ook kiest, het wordt tien keer beter dankzij het prachtige uitzicht en het rustgevende gekabbel van het water. De kaaien zagen me op mijn beste momenten, lachend met vrienden met een drankje in de hand bij zonsondergang, en op mijn slechtste momenten, terwijl ik me troostte met de gedachte dat mijn stortvloed aan tranen niets voorstelt vergeleken met de uitgestrektheid van de Schelde. Onder ons gezegd en gezwegen: zelfs mijn eerste zoen was aan de Schelde. Bobbejaan Schoepen zong niet voor niets: “Zie ik de lichtjes van de Schelde, dan gaat m’n hart wat sneller slaan.” Wil je nog meer genieten, wandel dan via de historische Sint-Annatunnel naar Linkeroever, de monumentale houten roltrappen en de 500 meter aan blauwe en witte tegeltjes maken het een Antwerps pareltje op zichzelf, of neem de gratis overzetboot aan Het Steen. Zelfs zonder geliefde aan je zijde zul je je hart er voelen bonzen door het unieke zicht op de majestueuze kathedraal. Oh, Kathy, ik weet dat jij op mij zult wachten en aan de kaai zult staan.

Volkstraat – Lotte

Voor mij is Antwerpen Zuid de perfecte plek om tot rust te komen. Het heeft nog steeds dat stadse gevoel waar ik van hou, maar dan zonder de drukte van massa’s mensen. De buurt zit vol met gezellige restaurants en boetiekjes en huisvest toevallig ook mijn twee favoriete plekken van ‘t Stad, beide gelegen aan de Volkstraat. Ik begin altijd bij Steen en Been, een taxidermist. Binnen voelt het als een klein museum, vol met indrukwekkende taxidermie van zoogdieren, vissen en insecten. Daarnaast worden hier ook de meest bijzondere kristallen en mineralen verkocht. Jan Leestmans, de vriendelijke eigenaar achter de kassa, beantwoordt graag al je vragen en pakt je aankoop altijd zorgvuldig in alsof het een cadeautje is. Laat Steen en Been nu net tegenover mijn favoriete koffiebar liggen: Charlie’s. Deze koffiebar bevindt zich op de begane grond van een statig herenhuis, en is te herkennen aan de koningsblauwe kozijnen. In de zomer hebben ze een klein terras op de stoep. Het menu biedt voor ieder wat wils, van zoetigheid en hartige lunches tot verfrissende limonades en bijzondere koffies. Samen vormen ze de ideale combinatie om met jezelf op date te gaan, of om met een groepje vrienden een ontspannen middag door te brengen.

Zuidpark – Elena

Ik schrok me een hoedje toen de speeltuin waar ik in opgroeide opeens verdween. Gelegen tussen de Scheldestraat en de Van der Sweepstraat ligt sinds enkele maanden een grote groene vlakte, het Zuidpark. Waar vroeger nog een kleine speeltuin en een grijze woestijn aan parkeerplaatsen lag, is er nu plaats voor vernieuwde speeltuinen, hondenweides, sportvelden en zitbanken. De perfecte rustplek als je wilt people watchen, wilt uitrusten na een bezoekje aan het KMSKA of als je een lekker ijsje wilt eten. Dat het beste ijssalon van ’t Stad, Gelato Factory, naast dit park ligt, is mooi meegenomen! Het park is in drie grote ‘tafels’ verdeeld, die elk verschillen van elkaar om specifieke noden van buurtbewoners en parkgangers te vervullen. De centrale tafel is een open grasvlakte die verrassend koel blijft, ook tijdens hittegolven. Die verkoeling komt mede door een waterbassin waarin pootjebaden verwelkomd wordt. De andere twee tafels hebben ook die grasvlaktes, maar bestaan verder uit speeltuinen, stiltetuinen, regentuinen en sportvelden. Er zijn ook veel bloem- en boomsoorten aangeplant die het park heel het jaar door van bonte kleuren voorzien. Voor de lezers met groene vingers, er is ook een samentuin geplant aan de Waalsekaai waar je naar hartenlust kan tuinieren.

DeliBox – Casper

Frietjes en smosjes zijn zo een beetje het standaardmenu voor de Antwerpse student. Het is dan ook geen wonder dat er in onze studentenbuurt een overaanbod is aan frituren en broodjesbars. Maar wat als je een frituur en een broodjesbar zou kunnen uitbaten in één zaak? Dit gat in de markt werd reeds gevuld door DeliBox, waar je combinaties als smos mexicano met stoofvlees kan bestellen. Ook als je hiervan niet meteen begint te watertanden is DeliBox het bezoeken toch waard, alleen al voor haar uitbater. Achter de toog staat geen ongeïnteresseerde jobstudent, maar Michael: een Irakees die lang geleden in Antwerpen aanspoelde en besloot om de lokale friettraditie ter harte te nemen. Michael heeft naar eigen zeggen al een klein fortuin samengespaard sinds zijn aankomst in Antwerpen. Dit geld verdiende hij niet enkel met het uitbaten van zijn frituur. Deze nevenzaken kunnen hier jammer genoeg niet expliciet benoemd worden. Toevertrouwde geheimen publiceer je immers niet zomaar in een studentenblad… Wie zijn nieuwsgierigheid niet te baas kan, zal zelf naar DeliBox moeten trekken en hopen dat Micheal himself het hem verteld. Maar wees snel! Want Michael sluit dit semester zijn DeliBoxtijdperk af om weer te vertrekken naar nieuwe horizonten.

Plantentuin Den Botaniek – Lena

Toen ik, net zoals sommigen van jullie, voor de allereerste keer op kot ging in een nieuwe stad, ging ik vaak wandelen om deze te ontdekken. Doelloos ronddwalen noemde ik dat altijd. Op deze manier kon ik, als een vorm van ontspanning, de stad verkennen. Op een dag, tijdens zo’n wandeling, ontdekte ik een oase van groen tussen alle gebouwen en stedelijke elementen van een stad zoals Antwerpen. Na wat twijfelen en opzoeken of dit wel een openbare tuin was, begon ik aan mijn ontdekkingsreis. In deze prachtige tuin vond ik een collectie van meer dan tweeduizend verschillende plantensoorten, van struiken en bloemen tot zelfs cactussen en medicinale kruiden die oorspronkelijk werden gebruikt in het Sint-Elisabethgasthuis. Er was zelfs een serre te vinden die een collectie van uitheemse planten zou bevatten, maar die is op dit moment gesloten. Aan jullie zou ik aanraden om de ingang langs het Mechelseplein te nemen, nadat je een koffiekoek bent gaan halen bij bakkerij Lints. Daarna kun je in de plantentuin gaan zitten voor een picknick. Geen zin in eten? Dan blijft dit een zeer mooie en vaak rustige plek om een goed boek te lezen of om gewoon wat uit te rusten van het drukke academiejaar.

Hendrik Conscienceplein – Myrddin

Het Hendrik Conscienceplein ligt ingeklemd tussen de gelijknamige erfgoedbibliotheek, de Sint-Carolus Borromeuskerk en een rij horecazaken. Tussen al die pracht en praal is het een ideale plaats om weg te dromen. Wanneer ik hier ’s zomers van de schaduw geniet onder de boom en naar de prachtige kerk kijk, kan ik me even in Italië wanen. Ik sluit mijn ogen en luister naar straatmuziek, voel de zomerbries, ruik de geur van zuiders eten van de omliggende terrasjes. Wanneer ik Italië beu ben, kan ik me inbeelden dat ik in het verleden ben. Vrij van auto’s en omsloten door oude gebouwen lijkt hier niet veel veranderd in de afgelopen vierhonderd jaar. Een bezoekje aan de kerk maakt dat gevoel alleen maar sterker. Weg van het lawaai van de stad bestaat hierbinnen een wereld waarin de barok nog volop in leven is. Na oog in oog te staan met een Rubensschilderij en een kaarsje te branden voor de examens zeg ik vaarwel aan de barok. Voor ik het plein verlaat, werp ik nog een laatste blik op wat voor mij het meest dromerige tafereel is: de oude zijingang van de erfgoedbibliotheek. Boven de deuren bevinden zich de enige ramen langs waar je kan binnenkijken in de opslagruimten, een kleine glimp van een doolhofachtige wereld waar meer dan een miljoen volumes opgeslagen liggen. Voor wie minder een dagdromer is: de erfgoedbibliotheek is een prima studieplek.

Begijnhof - Jana

Als nieuwe student in Antwerpen kan het een uitdaging zijn om een rustig plekje te vinden te midden van het bruisende studentenleven. Gelukkig ontdekte ik al snel het Begijnhof, een verborgen oase die me telkens weer terugbrengt naar de rust en natuur van mijn thuis in Limburg. Verscholen achter een bescheiden poort in de Rodestraat ligt dit idyllische hofje waar de tijd lijkt stil te staan. Het hoge gras, de oude bomen en de zachte geur van bloemen vullen de lucht en fluisteren verhalen uit vervlogen tijden. Als Taal-en letterkundestudente vind ik hier de perfecte plek om te ontspannen met een goed boek. Terwijl ik op een van de houten bankjes zit, vergeet ik de drukte van de stad om me heen. Het gefluister van de bladeren en het vrolijke gezang van vogels doen me even wegdromen naar de bossen van mijn thuisdorp. Het Begijnhof is niet alleen een toevluchtsoord voor wie aan de stadsdrukte wil ontsnappen, maar ook een plek die uitnodigt tot reflectie en inspiratie, waar je de geschiedenis van de stad haast kunt voelen. Voor een korte pauze tussen de lessen door of een moment van stilte na een lange dag is er geen betere plek. Een stukje Limburg in Antwerpen, waar ik altijd tot rust kom.

MAS – Julie

Het Museum aan de Stroom staat vooral bekend voor het gratis panorama op het dak, waar je talrijke toeristische trekpleisters in één keer kan bezichtigen. Voor mij is het een plek waar ik talrijke herinneringen maakte: van de bezoekjes als kind tot mijn promotie tot jobstudent in het museum − neen, dit stekje schrijven staat niet in mijn contract. Al zijn ze niet gratis, de museumzalen zijn ook zeker de moeite waard, zeker als je wat meer wilt weten over de geschiedenis van Antwerpen. In de zomer kan je er Amerikanen en Duitsers op vakantie komen spotten. Moest je daar de buik van vol hebben, heb je misschien nog een plaatsje over voor een koffiekoek van bakkerij Dellafaille op de MAS-gronden. Een piepklein gebouwtje, maar met overheerlijk gebak. Moest je daarna zin hebben gekregen in een wandeling, is de ligging daarvoor perfect. Je kan koers zetten richting dokken en Eilandje, of je toch laten overtuigen door Pebbles en even uitwaaien op de kaaien.