remedie tegen de verveling

Humans of UAntwerpen

24/09/2018
🖋: 

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je bij de Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

Filosofiestudent Wouter (31) is geen laatbloeier, maar een meerjarige plant. Na een Master Politieke Wetenschappen en een carrière als professionele pokerspeler, schiet hij nu opnieuw wortel achter de schoolbanken. Wat ooit een manier was om als student een zakcentje bij te verdienen, zorgde er uiteindelijk voor dat Wouter zeven jaar in Londen en de online pokerwereld doorbracht. “Ik heb om te beginnen vijftig euro gestort. Mijn eerste idee was om dit te gaan doen in plaats van een studentenjob. Het heeft mij vijf maanden gekost om rond de acht euro per uur te gaan verdienen. Vanaf toen werd het meer en meer”, vertelt hij.

 

the real deal

Je leven omgooien om rijk te worden met een competitief kaartspel is een grote sprong in het diepe. Gelukkig landde Wouter op een zacht kussentje van financiële zekerheid. En geld opent deuren waarvan je je niet kan voorstellen dat ze bestaan. Hij vertelt over creditcard-roulette, een spel dat voor zich spreekt. Een rekening van € 2.500 bij een chic restaurant. Zijn kotgenoot Stefan trok aan het kortste eind en nadat de oud-politicologiestudent de pijn wilde verzachten met een spelletje pingpong, dubbel of niets, moest zijn kotgenoot toch de rekening van ondertussen vijfduizend euro voor lief nemen. “We waren gewoon een groep twintigers met te veel geld die een leuke tijd probeerde te hebben”, blikt Wouter terug.

Het klinkt menig student als een droom in de oren, maar niet alles was rozengeur en maneschijn. Om in Londen te wonen en zich zo op poker te focussen heeft Wouter ook veel moeten laten. Hij omschrijft de jaren als intens gefocust en eyes on the prize. “Van je twintigste tot je achtentwintigste is normaal gesproken de periode dat je door de week heel veel doet. Door in Londen lange dagen te pokeren heb ik mijn vrienden en mijn vriendin in Antwerpen heel weinig gezien.” Dat er een moment is gekomen dat Wouter terug naar Antwerpen verhuisde en de pokertafel verliet, is dan ook geen verrassing.

 

opnieuw op zoek

Terug naar het normale leven, maar dan net iets anders. “Het wordt opeens heel duidelijk dat je zelf betekenis moet geven aan het leven en dat je zelf dingen moet verzinnen om je bezig te houden”, vertelt Wouter over het leven na zijn terugkomst. “Een jaar nadat ik gestopt ben met poker spelen verveelde ik me dood. Daardoor ben ik begonnen met mijn studie Filosofie, die heel interessant bleek te zijn en mij goed bleek te liggen.” Wouter levert het bewijs: een studie kan veel meer zijn dan een laddertje naar een carrière.