podiumpoëzie

Humans of UAntwerpen

31/03/2020

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je aan Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

Als een echte literaire superheldin is Esohe Weyden (21) rechtenstudente by day en een gerenommeerde podiumdichteres by night. Esohe won al tal van wedstrijden met poetryslam, maar nu kunnen we haar vooral zien schitteren tijdens geboekte optredens. Later zou ze graag een carrière als advocate – specifiek in burgerlijk recht – willen combineren met haar poëzie. Dat het niet eenvoudig is om dit allemaal te verwezenlijken, houdt haar niet tegen.

Hoewel het podium nu als een tweede thuis voor haar is, was ze niet altijd even open over haar passie voor taal. “Ik schrijf al zolang ik me kan herinneren in mijn dagboek. Of gedichtjes gebaseerd op mijn favoriete liefdesromans. Lezen en schrijven werd op mijn lagere en middelbare school echter gezien als iets voor losers.” Nu ze ouder en wijzer is, vindt ze het jammer dat ze er destijds niet meer over heeft gesproken. Het duurde tot haar zestiende eer ze op de voorgrond durfde treden. “Door een workshop slampoëzie bij Nederlands, heb ik besloten dat ik dat ook wilde doen.”

de drijfveer 

Esohe schrijft poëzie als een vorm van zelfreflectie. Hierin probeert ze zowel haar negatieve als haar positieve kanten te belichten. "Omdat ik denk dat veel mensen met dezelfde moeilijkheden zitten, vind ik het wel belangrijk dat ik daarover schrijf”, zegt ze. Haar werk maakte de voorbije jaren toch een zekere evolutie door. “Tot ik een jaar of zestien was, was ik heel actief bezig met mijn identiteit. Ik ben half Belgisch en half Nigeriaans, dus op een manier voelde ik me nergens echt thuis”, vertelt ze. Aanvankelijk wilde ze eerder schrijven vanuit een educatief standpunt. Daar is ze intussen vanaf gestapt. “Nu probeer ik eigenlijk gewoon een beter persoon te worden, dat doe ik door te schrijven.”

“Soms denk ik ‘dat wil ik doen’, dan ga ik daar ook de volle 200% voor.” Zo treedt ze niet alleen op, maar verscheen ze vorig jaar als één van de hoofdpersonages in ‘Helden' op Ketnet. Daarnaast kreeg ze een rol in de nieuwste reclame van Dash. “Soms draait het om het belang van representatie, soms zijn het gewoon kleine dingen die ik graag afvink voor mezelf. Nu ben ik op zoek naar een balans. Het volgende wat ik graag zou willen bereiken, is het halen van mijn diploma, maar dat is een ander probleem", lacht ze.