magie zonder stokje

Humans of UAntwerpen

13/10/2019

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je bij Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

Komt dat zien, komt dat zien! Magische momenten bij Taal- en Letterkunde! De vroegere ‘Magic Mick’, nu gewoon Goochelaar Mick of Mick Vanhemel (18), combineert studeren met amuseren. Met zijn kaartspel 24/7 op zak is hij klaar om op elk moment voor eender wie kaarten weg te toveren, te laten versmelten, noem maar op. Hoge hoed en goochelstokje zijn overbodig.

hobby voor kinderen?

Acht jaar lang al beoefent Mick de kunst van het goochelen. Ooit begon hij met een goocheldoos, nu treedt hij op tijdens recepties of bruiloften. “Elk kind komt ooit weleens in contact met goochelen, door een goocheldoos, televisie of live voorstellingen. Voor mij was zo’n goocheldoos de eerste kennismaking met goochelen, maar daarna viel het oefenen even stil. Zo heb ik een paar ‘goochelfases’ meegemaakt, afgewisseld met periodes waarin ik minder goochelde, en uiteindelijk is een van die fases door blijven lopen tot vandaag."

Hoewel Mick zelf als kind begonnen is, vindt hij zijn goocheltrucs allesbehalve iets voor kinderen: “Sommige mensen huren een goochelaar in, louter om de kinderen bezig te houden. Dat is niet de bedoeling: goochelen is voor iedereen. Als je kinderen wil bezighouden, moet je maar een clown inhuren.”

hobby voor het leven

Hoewel hij nu minder tijd heeft om te oefenen, is het te merken dat het goochelen doordringt in Micks leven: “Als ik mij verveel, begin ik te spelen met alles wat op een speelkaart lijkt: bierviltjes, bankkaarten, … Ik leer nu minder nieuwe dingen dan vroeger, want het studentenleven eist zijn tol. Ik doe dit enkel als hobby, mijn toekomst zit in mijn studies.”

Desondanks kan hij soms nog goochelevenementen of -congressen bijwonen om nieuwe trucs bij te leren of om artikelen te kopen bij goocheldealers: “Het is handig als je advies krijgt van echte goochelaars. Er bestaan natuurlijk andere bronnen zoals YouTube, maar daar leer je enkel wat het geheim is achter de truc. Er wordt niet uitgelegd hoe je de truc het beste brengt voor een publiek.” En dat is het belangrijkste, want echte magie komt er helaas niet aan te pas: “Het is natuurlijk allemaal gewoon afleiding en illusie, niets is wat het lijkt”.

Toch vallen de monden keer op keer open bij het zien van Micks goocheltalent, en daar doet hij het ook voor: “De magie zit voor mij niet in mijn trucs, maar in het blij maken en verwonderen van de toeschouwers.”