kerst op straat

doorbraken

15/12/2021
🖋: 

Omwille van de maatregelen die eind november werden genomen door de Vlaamse regering was het weer feest bij de dienst Preventie. Nu alle recepties jammerlijk worden afgelast is het aan hen, de enigen die inzake veiligheid een greintje gezond verstand hebben, om de budgetten op te maken. Afhaalkreeft van de Universiteitsclub en champagne horen daar uiteraard bij. Hilariteit alom toen de aangeschoten rector de studentenverenigingen het spijtige nieuws moest melden dat alle studentenactiviteiten tot het tweede semester, en eigenlijk liefst voorgoed, opgeschorst worden. Daar hoort ook Kerst op UA bij, dat dit jaar op straat zal staan. 

De praeses van voormalig Unifac (gisteren volgens rectoraal decreet hernoemd tot VUAS-stadscampus) reageert: “Dat UAntwerpen ons teleurstelt zijn we inmiddels al gewend, het probleem is vooral dat ons plan B nu ook wegvalt.” Plan B was de gekende wintermarkt op campus Antwerpen van KU Leuven organiseren, maar ondanks dat Luc Sels met plezier studenten van UAntwerpen ontvangt, wil hij "wintermarkten en dat soort woke bullshit niet op (z)ijn universiteit hebben”. VUAS-stadscampus is teleurgesteld: “De regels rond corona zijn op KU Leuven zijn altijd lichter geweest. Daarom hadden we wel verwacht dat we daar met onze wintermarkt terechtkonnen, zeker omdat het uiteindelijk gaat om een goed doel. De inclusieve intentie van de naam dient gewoon om meer geld in te zamelen.” Dat doel is dit jaar dwars, het studentenblad van onze universiteit. “Kerstmis gaat uiteindelijk toch ook om sukkelaars helpen en dat zijn echt de grootste sukkelaars die we kennen.” 

Met plan B ook in de vuilbak werd het tijd om werkelijk out of the box te gaan denken. “Toen iemand op ons wekelijks Pol-Rémy-overleg vroeg waarom we niet gewoon de straat afzetten, klikte het. Het verkeer hinder je niet, want uiteindelijk kan niemand zijn weg hier toch vinden met al die eenrichtingsstraten.” Doordat VUAS-stadscampus niet langer gebonden is aan Hof van Liere opent het ook nieuwe mogelijkheden. “We hebben meer dan genoeg plaats voor VUAS-buitencampus (tot gisteren nog ASK-Stuwer n.v.d.r.). Het spreekt voor zich dat zij zich gewoon naar hier verplaatsen; het is niet dat ze in Wilrijk iets te doen hebben nu Fort VI dicht is.” Dat de buitencampus naar Antwerpen afzakt, is ook fijn voor buitencampusclub Aesculapia. “Aangezien zij ook op straat zijn gegooid, kunnen die gewoon meedoen. We zijn in ieder geval benieuwd naar hun naughty santa schachtenwedstrijd. Het is nu een zoveel inclusiever evenement geworden.”  

VUAS-stadscampus kreeg ook hulp uit onverwachte hoek: “Jurgen Slembroeck van de vrijzinnige dienst is enorme fan van het concept ‘kerst op straat’. Hij heeft ons dan ook gesteund met 50 000 flyers van een debat tussen twee mensen van wie nog nooit iemand heeft gehoord. Die flyers gaan onze clubs zeker kunnen gebruiken om hun vuurkorven mee aan te steken.” De vrijzinnige dienst heeft ondertussen een aanvraag ingediend om het werkingsbudget te verhogen wegens de stijgende drukkosten. 

Toch reageert niet iedere reactionair even goed op de uitspraken van de praeses van VUAS-Antwerpen. Diens collega van het NSV antwoordt fel: “Het feit dat iemand met een inclusieve intentie ‘wintermarkt’ zegt, toont duidelijk dat het hier gaat om institutionele onderdrukking. Het is gewoonweg problematisch hoe weinig mensen in leidinggevende posities begrijpen dat woorden er wel degelijk toe doen. Ik hoop dan ook dat de praeses van VUAS-stadscampus eens een boek over intersectionalisme ter hand neemt. Dat kerst op straat moet, is iets waar we op zich wel mee kunnen leven, we zijn uiteindelijk KVHV niet, maar het moet voor eens en altijd gedaan zijn met inclusieve intenties.”