KAMALA HARRIS' BRAT SUMMER

maatschappij

22/10/2024

Kamala Harris is vermoedelijk de laatste persoon die je associeert met de term brat, maar haar campagne heeft deze term op onverwachte wijze nieuw leven ingeblazen. Ondertussen doet de herfst zijn intrede, maar de impact van Harris’ brat summer houdt nog steeds stand.

Vicepresident Harris werd de nieuwe democratische presidentskandidaat nadat Joe Biden zich deze zomer uit de race terugtrok. In plaats van de traditionele campagneroute te volgen, heeft Harris zich succesvol gerebrand door de brat-trend van popster Charli XCX volledig te omarmen. Gekenmerkt door de neongroene kleur en de rebelse houding heeft deze trend de presidentskandidaat zeer populair gemaakt bij de jonge kiezers. Zo hielp het Harris om een recordbedrag van 81 miljoen dollar aan donaties in één dag op te halen.

brat summer, the origin story

Het idee om de trend te integreren in de presidentscampagne ontstond nadat zangeres Charli XCX “Kamala IS brat” tweette. Het team van Harris paste zijn strategie snel aan en omarmde het album en de associatie met de popster. Zo integreerde Harris de neongroene achtergrond, net zoals Charli’s muziek, in TikTok-video’s op het officiële profiel van de campagne. Dat gaf haar onmiddellijk een culturele boost vanuit de Gen Z-hoek. Daarnaast plaatst Kamala Harris zich met haar voornaam in de schijnwerpers. Deze first name basis maakt haar toegankelijker voor de jongere generatie dan andere klassieke politici. Deze onconventionele benadering heeft Harris zeker geholpen om een frisse wind te laten waaien door Washington D.C. en bijgevolg de hele Verenigde Staten. Zo trekt ze een jong publiek aan dat zich gemakkelijk identificeert met de zelfverzekerde, maar niet per se perfecte, brat-houding.

de laatste verkiezingsloodjes

Ondanks de vliegende start van de campagne blijft de race naar het Witte Huis een uitdaging. Harris moet haar brede steun consolideren en twijfelende kiezers winnen. Aan de republikeinse kant jongleert Donald Trump met juridische problemen en hoopt hij deze gescheiden te houden van zijn presidentsrace. Harris’ blazoen is minder bezoedeld, waardoor de brat summer de weg vooruit lijkt. De kritiek van Trump op de brat-houding is tevergeefs en versterkt Harris nog meer in de ogen van Gen Z. Hoewel Trump eerst minder gefocust leek op het vergaren van jonge kiezers, catert hij zijn campagne nu toch meer naar Gen Z. Net als 
Harris begon Trump onlangs met een TikTok-account en begon hij zelfs te toeren langs Amerikaanse colleges. Is dit een wanhoopsactie?

Drie weken voor de verkiezingen blijft Harris vastbesloten om haar momentum vast te houden. Met Harris’ onconventionele campagne en het terugtrekken van Biden lijken de kansen van de democraten aanzienlijk te zijn gegroeid. Is de VS nu eindelijk klaar voor zijn eerste vrouwelijke president?