Culinaire recensenten lossen talloze dilemma's voor je op, van het beste chocolademerk tot de beste chipssmaak, maar laten daarbij een cruciale vraag achterwege. Bij dwars begrijpen we waar menig student van wakker ligt. Als zelfverklaard culinair recensent − ik had een foodblog toen ik acht jaar oud was − vulde ik daarom mijn winkelmandje met kleurrijke potjes instantmaaltijden. Welke zijn de beperkte moeite waard, en welke laat je zelfs tijdens de blok beter achterwege? Ik velde mijn oordeel over vijf vegetarische instantnoedels en -pasta’s.
Aïki curry cup
★★★
Wie instantnoedels zegt, zegt Aïki. En de klassieker van Aïki, dat is volgens het merk de curry cup. Hoewel de curry veel belooft, houdt hij het veilig, een beetje te veilig. Terwijl de damp opstijgt uit je kopje noedels, proef je een kruidige ondertoon die in de buurt komt van curry, maar niet sterk genoeg is om je echt op te beuren na een lange studiesessie en vooral heel zout is. Het voelt alsof je smaakpapillen zich voorbereiden op een feestje, maar de DJ heeft besloten enkel achtergrondmuziek te draaien. Niet slecht, maar ook niet memorabel.
Aïki barbecue cup
★★★,5
Het zakje barbecuekruiden opent met een vertrouwde geur: een mix van rokerige, licht zoete tonen die typerend zijn voor barbecuesmaak – populair bij chips en sauzen, maar ongewoon in combinatie met noedels. Toch blijkt de smaak een positieve verrassing. De subtiele zoetheid van de kruiden maakt de noedels merkbaar minder zout dan de curry cup. Een milde, toegankelijke smaak dus, die prima werkt voor een snelle hap tijdens het studeren.
Nissin Soba cup noodles chili
★★
De Soba cups vallen meteen op door de prijs: meer dan dubbel zo duur als een gemiddeld Aïkipotje. In ruil krijg je een stevig dekseltje waarmee je het kookwater handig kunt afgieten (in tegenstelling tot Aïki eet je deze noedels niet als soep), een zakje sojasaus en “wok style” noedels, zo prijkt op de verpakking. Al blijft die belofte leeg: wok associeer je met meer dan een paar miezerige blaadjes sla van enkele millimeters groot, die er na hun onderdompeling in kokend water nog triester uitzien. Wat wel klopt, is het opschrift “spicy” op het potje. Deze noedels zijn niet gewoon pittig; ze verschroeien je smaakpapillen. Zelfs als je gewoonlijk wel tegen een stevige dosis hitte kunt, voelt het alsof je in een duel met een vurige chilipeper bent beland – en die chili wint. Mocht je wat extra pit nodig hebben om wakker te blijven tijdens een lange studiesessie, dan zijn deze noedels misschien nét draaglijk.
Knorr pasta snack tomato mozzarella
★★★★
De Knorr pasta snack tomato mozzarella is een prima keuze voor wie een snelle, smaakvolle hap zoekt tijdens de blok. De tomatensaus is minstens even lekker als menig kant-en-klare saus uit pot, met een verrassend frisse tomatensmaak. De mozzarella is, laten we eerlijk zijn, eerder een suggestie dan een feitelijke aanwezigheid, en de pasta zelf mist wat bite, alsof hij een minuut te lang heeft getreuzeld in het hete water, terwijl je de instructies minutieus opvolgde. Toch is deze snack ideaal voor wanneer je net wil doen alsof je Italiaans eet, terwijl je in je joggingbroek in de zetel kunt blijven zitten.
Knorr pasta snack creamy pesto
★★★★,5
De Knorr pasta snack creamy pesto tilt de instantpasta-ervaring naar een hoger niveau. Hoewel de pasta opnieuw aan de zachte kant is, proeft deze snack verfijnder dan de tomaatvariant dankzij de perfecte balans tussen room en kruiden die je bijna zou doen vergeten dat je uit een plastieken bekertje eet. Je leest het goed: zelf een potje pesto door je gekookte pasta mengen, is vanaf nu verleden tijd.
- Login om te reageren