HOU JE MOND!

opinie

23/03/2024
🖋: 

Als muziekliefhebber doe ik niets liever dan naar concerten gaan. De sfeer, de omgeving, het geluid, de mensen rond je, al deze aspecten maken de ervaring uniek en onvergetelijk. Helaas heeft iedereen hun eigen idee van wat een perfecte concertervaring is, en die klinkt voor sommige mensen wat luider dan voor anderen.

Over het algemeen stoor ik me aan niet veel tijdens een concert. Ik zet me vaak wat buiten de drukte, ik heb mijn colaatje vast, mijn oordopjes in en geniet van de muziek. Toch is er één element waar ik me dood aan erger: mensen die praten. Ik heb het dan niet over het meebrullen van de teksten of de occasionele “Oh my God, ik hou van dit nummer!”, maar wel over mensen die van een concert gebruikmaken om hun diepste geheimen en sappigste roddels aan hun concertpartners te vertellen.

Misschien heb ik meer last van praters omdat ik me niet tussen de diehard fans op de eerste rij zet, maar ik vraag me toch af waarom je net tijdens een concert moet vertellen hoe je collega’s een feestje hebben georganiseerd en jij daar niets vanaf wist, of hoe je ouders een nieuwe kat hebben geadopteerd. Er zijn toch andere, aangenamere en geschiktere momenten om je sappigste roddels te delen. Ik kan me ook niet voorstellen dat je zou willen dat Jan en alleman je verhalen kan horen. Nogmaals, als je per se wil bijpraten met je vrienden, mij niet gelaten, maar doe dit dan op een plaats die hiervoor gemaakt is.

Mensen die praten op plaatsen en momenten die niet ideaal zijn, het is niet nieuw. Toch merk ik dat dit meer voorkomt sinds de coronapandemie. Als ik terugdenk aan mijn concerten voor corona – een relatief beperkt aantal, geef ik toe – dan kan ik me niet herinneren dat mensen zoveel praatten, maar misschien ben ik vergeten wat er allemaal gebeurde. Desalniettemin lijken wel meer mensen op te merken dat praten tijdens concerten meer en meer gedaan wordt. Toen ik in 2022 naar Harry Styles ging, waren er daags nadien erg veel angry rants van mensen die zich stoorden aan het vele gepraat en geklets dat tussen de nummers door, maar zeker ook tijdens de nummers, hoorbaar was. Het fenomeen blijft ook nu nog bestaan: zo ging ik eind 2023 naar The Haunted Youth, en ook hier was het geklets alom hoorbaar, zeker omdat de instrumenten vrij zacht stonden.

Om toch op een positieve manier af te sluiten, misschien nog een tip voor zij die het niet kunnen laten om tijdens een concert bij te praten. Spreek voor het concert begint eens af in een café om daar een paar uur bij te praten, dan kan jij, samen met de mensen die rond je staan, tijdens het concert genieten van de muziek.