het ontbijt der energés: de groene smoothie!

pottenkijkers

02/12/2016
🖋: 

Het kan niet vaak genoeg gesteld worden dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Toch zijn er nog altijd mensen – en ja, ook studenten – die lang niet altijd ontbijten. Een goed ontbijt kan je een ware energieboost geven, de hele dag door; iets wat je juist nodig hebt tijdens de examens. Laat het brood en de chocopasta in de vroege morgen onaangeroerd en ontbijt groen!

Groen ontbijten betekent groente en fruit tijdens het ontbijt, groente en fruit die je binnen een paar minuten op hebt. Geen speciale soorten die je in pil vorm bij de apotheek koopt, maar gewoon groente en fruit uit de supermarkt of van de groenteboer. Naast deze ingrediënten is er nog één attribuut dat vereist is: de blender.

 

  1. Doe wat rauwe bladgroente in de blender (sla, spinazie, andijvie, boerenkool etc.).
  2. Voeg fruit toe, hierdoor maak je de smoothie zoet (banaan, kiwi, avocado, sinaasappel, mango, etc.).
  3. Voeg olijfolie en/of kokosolie toe.
  4. Voeg water toe (of melk).
  5. Zet de blender aan (als de ingrediënten niet goed verteerd worden door de blender, voeg dan wat meer water of melk toe).
  6. Proef of de smoothie op smaak is. Zo niet, voeg nog wat bladgroente of fruit naar smaak toe (niet meer dan 2 stuks fruit).
  7. Doe de smoothie vervolgens in een glas en je ontbijt is klaar.

 

Bovenstaand recept is heel basic en levert je hoe dan ook de broodnodige energie op. De hele dag door heb je geen hongergevoel meer, vooral als je net begint met smoothies. Het is wel belangrijk dat je ook je luncht en je avondeten eet, om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Als je maag begint te knorren, betekent het dat je lichaam tekort heeft aan voedingsstoffen. Met een groene smoothie krijg je de vereiste voedingsstoffen ’s ochtends al binnen.

 

prei of spruitjes

Zoals gezegd is het bovenstaande recept heel basic, en zal het niet altijd even smaakvolle smoothies opleveren. Voor de student die wel een gokje durft te wagen, wordt aangeraden om de proef op de som te nemen en te experimenteren met verschillende combinaties groente en fruit.

Over een gokje wagen en niet-smaakvolle smoothies gesproken: probeer eens een smoothie van prei of spruitjes te maken. Advies: neus dichtknijpen en doordrinken.

De student die liever gegarandeerd wil zijn van een heerlijk zoet en voedzaam ontbijt voegt een flinke scheut honing toe (het liefst uit een tube), of laat zich inspireren door Google. “Recepten groene smoothies” levert je al 157.000 zoekresultaten op, genoeg keuze dus!

 

creëer de student met werk in zich

Zelf ben ik dit academiejaar begonnen met groene smoothies en ik zou nooit meer anders willen. Inmiddels durf ik mezelf een ervaren smoothie-drinker te noemen. De lekkerste die ik tot nu toe gedronken heb is de ‘komkommer-advocaatsmoothie’.

 

 

Het woord energie vindt zijn oorsprong in het Oudgriekse energés, wat letterlijk ‘met werk in zich’ betekent.