gratis genieten van Antwerpen

03/04/2019

Het is geen geheim dat er in Antwerpen ontzettend veel te doen is. Toeristen komen van heinde en ver om het Rubenshuis te bezoeken, het MAS te bewonderen en chocolade en bier te proeven. Zeer fijn allemaal voor de toeristen, maar wat biedt Antwerpen nu zoal aan de student die met een low budget vertier zoekt? Wil je hier een antwoord op, dan ben je aan het juiste adres! Lees even mee en laat je inspireren.

Ten eerste biedt de A-kaart tal van voordelen. Deze kaart is gratis te verkrijgen op meer dan 70 locaties in Antwerpen, gaande van bibliotheken tot musea en zwembaden. Op deze kaart kan je punten sparen en elke tien punten worden automatisch omgezet in een voordeelbon. Deze bon kan je dan omruilen voor bijvoorbeeld een gratis zwembeurt, of korting in musea.

 

Verder kunnen de cultuurliefhebbers onder ons elke laatste woensdag van de maand gratis terecht in zeven stedelijke musea. Onder meer het Rubenshuis en het MAS stellen hun zalen open voor het publiek. Je kan ook om de twee weken op donderdagavond yogales volgen in het Museum van hedendaagse Kunst Antwerpen (M KHA). Een ticket kost vijf euro, maar geeft je toegang tot het volledige museum. Het loont dus de moeite om iets vroeger te komen en de tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Verder kan je in het MAS gratis picknicken. Je lunch moet je zelf voorzien, maar een picknickdekentje (te verkrijgen aan het onthaal) en het prachtig uitzicht krijg je er gratis bij. Tenslotte worden er elke tweede zondagnamiddag van de maand gratis rondleidingen georganiseerd in het openluchtmuseum Middelheim.

 

Ook sportievelingen komen niets tekort. Over de verschillende districten van Antwerpen heen vind je bewegwijzerde loopparcours van verschillende afstand en ondergrond. Van Finse piste en gras tot bosgrond, er is voor elk wat wils. Daarnaast is de atletiekpiste in Deurne gratis toegankelijk voor individuele joggers (weliswaar op momenten dat er geen clubs of scholen zijn).
Met de 10 Miles in het verschiet worden er ook tijdelijk gratis loopsessies georganiseerd onder begeleiding van ervaren coaches. Zowel jong als oud, beginnende als ervaren jogger is welkom. Het enige wat je hoeft te doen, is een mailtje sturen met de dagen waarop je aanwezig zal zijn. Alle info op .

 

Ben je zelf kunstenaar of kan kunst je wel bekoren? Dan is kunstenhuis Het Bos een plek voor jou. Op de Ankerrui is niet enkel de gezellige Bosbar gehuisvest, hier worden ook een heleboel gratis activiteiten georganiseerd. Voor het project Extra Academy wordt er samengewerkt met de Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas School of Arts. Maandelijks toont een kunstenaar zijn werk of dat van anderen, geeft een lezing, toont een film, ... Deelnemen is volledig gratis, mits reservatie via reservaat@hetbos.be.

 

Voor wie graag de stad verkent is er nog de Antwerp Museum App. Deze app, die gratis wordt aangeboden, is je virtuele gids door de stad. Denk hierbij aan de stripmurentour, de architectuurrroute, ... Eerder op zoek naar wat rust? Ga dan voor de ‘stilteplekken in de stad-route’.

 

Stilaan komen de zwoele zomerdagen eraan. Niets is fijner dan op zo’n momenten een barbecue te organiseren, toch? Verspreid over de stad vind je openbare barbecues die iedereen gratis kan gebruiken. Tip: vooral de roosters aan de scheldebocht zijn een absolute aanrader vanwege het uitzicht en de gigantische picknicktafel!

 

Deze tip hoort misschien niet helemaal thuis in dit rijtje van volledig gratis activiteiten, maar hij is te mooi om hem jullie te onthouden. Als je denkt dat naar de opera gaan te duur is voor een student, think again. Opera Antwerpen heeft een waaier aan opties die het voor een student mogelijk maken om tegen een heel zachte prijs een voorstelling bij te wonen. Wie jonger is dan 26 jaar kan een half uur voor aanvang van de voorstelling de allerlaatste zitjes kopen voor 10 euro per stuk. Wil je toch meer zekerheid? Met cultuurcheques koop je je ticket voor slecht 1.5 euro. So suit up and let’s go!

 

Afsluiten doen we met een laatste tip voor tijdens de zomermaanden. Kijk je graag films? Houdt dan zeker je ogen en oren open de komende tijd, want op verscheidene plaatsen worden gratis openluchtvoorstellingen georganiseerd. Programma’s zijn er nog niet, maar de afgelopen jaren stelden het repertoire van Kavka en Cinema Urbana nooit teleur.

Dit is slechts een greep uit het ruime aanbod van activiteiten die Antwerpen je te bieden heeft. Hopelijk hebben we jullie kunnen inspireren en gaan jullie zelf op ontdekking.