extra cathedra: Robby Houben

over de ambitie als F-16 piloot, het oude Rome en een kwak mayonaise
07/05/2015
🖋: 

Extra cathedra (vanuit de zetel) is een web-only rubriek waarin we het stof van de prof halen. dwars stelt de vragen die bij menig student al jaren door het hoofd spoken: wat zijn/haar docenten zoal op het brood smeren bijvoorbeeld. Professor in Venootschaps- en Financieel recht Robby Houben vertelt onder andere over tijdreizen, zijn favoriete kleur en Barcelona.

Naast docent Vennootschaps- en Financieel recht, bent u ook advocaat voor Baker & McKenzie. Welke job beoefent u het liefst, of is dat als kiezen tussen twee kinderen?

Hoewel mijn ambitie op termijn vooral academisch gericht is, hou ik wel van de combinatie van beiden. Als advocaat actief in het domein van het vennootschapsrecht en financieel recht kan ik bogen op de onderzoeksresultaten van mijn academisch onderzoek. Omgekeerd kan ik als docent in het vennootschaps- en financieel recht putten uit een breed gamma aan cases die ik als advocaat mee begeleid heb en die ik in colleges en opdrachten (geanonimiseerd) kan gebruiken om de stof concreter te maken.

 

U mag een bekende rechtszaak uitkiezen naar believen (niet tijd- of plaatsgebonden), waarin u optreedt als advocaat van één van de partijen. Welke rechtszaak zou dat zijn en wie zou u dan verdedigen?

Mijn praktijk als advocaat is er voornamelijk op gericht rechtszaken te vermijden, bijvoorbeeld door het schrijven van goede contracten. Als u mij toestaat kies ik dan ook voor een waterdicht contract. Als FC Barcelona ooit zou worden overgenomen, mogen ze mij daar altijd voor bellen. Ik ben nogal een liefhebber van goed voetbal en treed in die case dan op voor de koper die de club nog beter wil laten voetballen, door onder meer Eden Hazard aan te kopen, zonder daarbij de bredere maatschappelijke impact van het spelletje en de financiële fair play uit het oog te verliezen.

 

Stel: de wetgevende macht in België wordt opgedoekt en vervangen door één persoon: Robby Houben. Welke wet(ten) zou u dan invoeren?

Wetten maken gebeurt toch maar best door de personen die daarvoor door het volk gekozen zijn. Sta me toe toch twee suggesties te doen:

1. Een verbod op witte sokken buiten de sportarena; en

2. De groene golf verplicht op alle wegen met verkeerslichten.

 

De groene golf staat voor het fenomeen waarbij je, als je de juiste snelheid aanhoudt, aan elk verkeerslicht beloond wordt met de kleur groen – hoe vlot zou dat wel niet gaan op de Leien!

 

We wentelen ons even om in clichés: waaraan stoort u zich het minst, de Limburgse traagheid of de Antwerpse dikkenekkenrij?

De Limburgse traagheid, al valt die traagheid nogal mee. Telkens als ik in mijn heimat (Maaseik) kom, ervaar ik daar dat de mensen door de band genomen een stuk vriendelijker en ontspannen zijn dan in grotere steden, zoals Antwerpen. Dat soort traagheid is niet verkeerd. Bovendien spreekt de gemiddelde Limburger toch wel wat sneller dan de cliché Limburger die in moppen wordt opgevoerd (genre “Wat is het langste dier ter wereld?” – u kent wellicht het antwoord). Wat de dikke nekken in Antwerpen betreft, valt dat eigenlijk ook allemaal wel mee: ik heb zelf weinig van dat ervaren. Bovendien wordt die zogenaamde arrogantie toch vaak van enige zelfrelativering vergezeld; in die optiek ben ook ik blij niet meer op de parking te wonen, maar in de buurt van de stad.

 

Voortgaande op het clichématige elan: bent u fan van de serie(s) Law & Order en/of Suits? Indien niet, kijkt u dan een andere serie?

Ik beken: Suits is aangenaam vermaak, hoewel niet altijd even representatief voor het beroep van de advocaat. Ik heb dan ook alle seizoenen gezien. Daarnaast kijk ik wanneer daar tijd voor is liever naar een goede serie dan naar een tv-programma of film. Recent nog passeerden True Detective en de verschillende seizoenen van House of Cards. Een absolute aanrader is ook het wat oudere The Wire, dat op sublieme wijze de grens tussen goed en kwaad doet vervagen in het door drugsbendes geteisterde Baltimore.

 

Wilde de jonge Robby Houben altijd al advocaat/docent worden, of droomde hij er vroeger van een ander beroep te beoefenen?

Na het zien van de (achteraf gezien niet bijster goede) film Iron Eagle en de film Top Gun, wilde ik als kleine jongen nog maar één ding worden: F-16 piloot. Dat is dus gaandeweg anders uitgedraaid.

 

Won u 10 miljoen, wat zou u dan doen? Een feestje bouwen en uw geld opdoen?

Ik zou wellicht een belangrijk deel van dat geld investeren in vastgoed, in België en/of het buitenland. Ik zou ook verre reizen maken, naar warme en koude oorden. Daarnaast, zou ik inderdaad ook wel een groot feest in elkaar steken waarop de drank rijkelijk mag vloeien en de maaltijden copieus mogen zijn – Pearl Jam is welkom om de muzikale omlijsting te verzorgen.

 

Hoe ontspant u zich na een dag zwaar docenten/advocaten werk?

De beste ontspanning is om een eindje te gaan lopen, al beken ik dat lopen de laatste maanden op een lager pitje staat. Andere zaken die me kunnen ontspannen, in willekeurige volgorde en niet noodzakelijk samen, zijn onder meer: een frisse pint, een goede voetbalmatch (genoten van Barcelona – Bayern!), een goed boek (alles van Willem Frederik Hermans en John Williams) en goed gezelschap.

 

Marty McFly is uw beste vriend en nodigt u uit een ritje met de DeLorean te maken. Naar welke eeuw en welke plaats zou u tijdreizen?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door de Romeinen, al mogen de Vikings er ook wel wezen. Rij me dus maar naar Rome zo rond het jaar nul.

 

Zondagmiddag, u zit op het terras van een brasserie met stevige honger en dorst. Wat bestelt u?

Biefstuk, friet, een kwak mayonaise, een fris slaatje en een ijskoude Duvel.

 

En als afsluiter: wat is uw lievelingskleur?

Blauw.