examens op locatie

een wegwijzer

29/05/2020
🖋: 

Het is zover: Universiteit Antwerpen wil tonen dat ze klaar is om ongeveer 3000 examenmomenten te laten plaatsvinden met de nodige hygiënemaatregelen en social distancing. Dat doet ze door de pers uit te nodigen in Antwerp Expo, waar op vijf weken tijd 18 000 studenten de revue zullen passeren. De dag ervoor nog wandelde de Studentenraad door dezelfde hal om hun laatste vragen te stellen en bedenkingen te uiten. dwars mocht toen ook al eens een kijkje nemen.
 

Velen vragen zich vast af hoe Antwerp Expo en Waagnatie de typische charme van het examenlokaal kunnen reconstrueren. Het heersende discours van anderhalve meter zorgt uiteraard voor een zekere afstandelijkheid. Helaas zal het gezellig op elkanders schoot een examen afnemen er dit jaar niet meer inzitten. Daarnaast houd je best rekening met het feit dat je tas of rugzak moet kunnen sluiten en dat een toiletbezoek voorbehouden is voor tijdens het aanschuiven.

wegwijzer examens UA

Het is UAntwerpen dus menens wat veiligheid betreft. Verwacht je aan een strakker en gestructureerder procedé dan wat doorgaans doorgaat voor voorschriften in de lokale supermarkt. Een tijdje onwennig je leerstof hernemen terwijl je op een witte cirkel staat te wachten hoort daar nu eenmaal bij; op de parking van Antwerp Expo werd een polkadot geborduurd. Maak van dit moment gebruik om naar het toilet te gaan. Ook nadat het studentenvee dan eindelijk ingedeeld is om naar de (slacht)banken geleid te worden, zal opnieuw worden gevraagd om slechts stipsgewijs binnen te druppelen.

inkom examen

Om die bottleneck wat vlotter te doen verlopen, zijn er stewards die zowel de examen- als de hygiëneregels zullen afdwingen. Naast het feit dat je een mondmasker aan moet hebben totdat de gekleurde lijntjes jou succesvol naar jouw zitplaats hebben begeleid, zal je de standaardvragen te horen krijgen over onder andere je schrijfgerei en gsm. Al lijkt het ons zeer sterk dat geen enkele moeder vroegtijdig zal bellen om te vragen hoe het examen is verlopen in een zaal waar een kleine 800 studenten kunnen zitten. Ringtones daargelaten zal je ook op de unieke locaties tijdens je examen muzikaal begeleid worden door ritselend papier, zacht gezucht en klikkende balpennen. Al wordt met enige aandrang gevraagd om luid schoeisel zoals hakken te vermijden.

ontsmettingsmiddel aan ingang

De aanwezige stewards zullen voor velen ook bekende gezichten zijn: het gaat voornamelijk om personeel van de komida-restaurants. Door het sluiten van de universiteit zijn zij al een poos technisch werkloos. Niet alleen zijn ze gewend om de studenten in mooie rijtjes te zien aanschuiven, stuk voor stuk zijn ze gewend om met strikte hygiënemaatregelen om te gaan. Het mooie weerzien van een oude geliefde in een industriële ruimte, het is haast poëtisch. Ander goed nieuws is dat de aard van het gebouw de ruimte koel houdt. Het enige zweet dat van je lijf zal druppelen is dus te wijten aan paniek, die in de hand zal gewerkt worden door de vele klokken die aan de randen zijn aangebracht om de studenten erop te wijzen dat elk moment kostbaar is. Tempus fugit, memento mori.

tafels examen

 

Toch nog eventjes nalezen hoe alles concreet in zijn werk gaat? Lees hier wat UAntwerpen zegt.