Elise Verachtert

de dwarsligger
21/09/2014

De homo sapiens studentus of dwarsligger in de volksmond, is een bijzondere soort. Naast de kenmerkende activiteit van studeren, staan de exemplaren van dit ras vooral bekend als genieters van het (nacht)leven. Maar hebben zij ook andere geheimen prijs te geven? dwars zoekt het uit in hun natuurlijke habitat, het kot. Elise Verachtert is bijvoorbeeld een prachtexemplaar. Ze studeert nog 12 studiepunten in de master Geschiedenis in Antwerpen, en doet de Specifieke Lerarenopleiding in Lier. Elise heeft haar nest in de Koningstraat, in het studentenhome op de Stadscampus van Universiteit Antwerpen.

Als je de lerarenopleiding in Lier volgt, waarom zit je dan in Antwerpen op kot?

Omdat het zo leuk is in Antwerpen. Ik heb een aantal mastervakken stiekem uitgesteld om nog in Antwerpen op kot te kunnen zitten. Ik wilde graag nog een jaartje deel uitmaken van het Antwerpse studentenleven en op deze manier ook dichter bij mijn vrienden zijn.

 

Je bent nog maar net verhuisd en ik zie toch al bepaalde versieringen opduiken. Die Playmobil-ridder op je koelkast bijvoorbeeld, intrigeert mij.

Ik hou van versiering. Dit was een van de cadeautjes die het praesidium heeft gekregen na de doop. Als praesidiumlid mocht ik dan de cadeautjes kiezen die ik wilde. Ik vond een ridder wel grappig omdat ik geschiedenis studeer.

 

Er hangt ook een rode stoffen bloem op. Waar komt die vandaan?

Deze bloem is al kotversiering sinds mijn eerste jaar en is een vast onderdeel van mijn kot geworden. Ik denk dat ik haar gekregen heb op mijn achttiende verjaardag, maar ik heb geen idee meer van wie. Ze maakt ook geluid! (Elise klimt op het bureau, drukt op de bloem en 'happy birthday' speelt.)

 

Kun je de allereerste week op kot nog herinneren?

Die eerste week was stevig (lacht). De kroegentocht van Media (studentenclub Journalistiek van de Artesis Plantijn Hogeschool, nvdr.) is me zeker bijgebleven. Zo leerde ik ineens “alle” studentencafés kennen op één avond. Gelukkig ben ik op kot gegaan bij iemand die daar al een tijdje woonde. Hij kon mij helpen bij de praktische dingen zoals het vinden van een winkel, maar dus ook bij het vinden van de leukste studentenfeestjes.

 

Wat is het verschil tussen een peda van de universiteit en een gewoon kot?

Een verschil is dat je meer contact hebt met medekotbewoners. Er worden vaak gemeenschappelijke activiteiten georganiseerd, zoals een hamburgeravond voor de hele verdieping, een pokernacht met de gang of samen uitgaan. Een nadeel is misschien dat je in de keuken ’s nachts niet binnen kan, dus midnight snacks zijn uitgesloten (lacht).

 

Zijn er ook nadelen aan op kot wonen?

Goh, misschien dat je zelf de afwas moet doen? Ook de vervelende klusjes vind ik eigenlijk niet zo erg. Het geeft een goed gevoel te weten dat je die niet per se moét doen. Zelfs die klusjes vallen mee omdat je zelf beslist hebt er tijd voor te maken.

 

Je staat nu bijna aan het einde van je studiecarrière. Zijn er dingen die je anders gedaan zou hebben?

Qua kotgebeuren niet. En ook over mijn studentenleven zelf ben ik zeer tevreden. Als ik opnieuw kon beginnen, zou ik waarschijnlijk wel een andere studierichting gekozen hebben…