een noodzaak tot uitdrukking

Humans of UAntwerpen

22/11/2018
Sarah-Lynn Clerckx (© Lukas Stevens | dwars)
Bron/externe fotograaf

Lukas Stevens

🖋: 

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je bij de Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

De meeste studenten krijgen al eens een complimentje voor een geslaagde paper, een goede vraag, een leuk kotfeestje of desnoods een mooi geatte pint, maar weinigen krijgen er eentje van een Grammy-genomineerde zanger. Khalid liet niet zo lang geleden weten dat hij de cover van ‘Better’ door Sarah-Lynn Clerckx (19) geweldig vindt.

Niet dat Sarah-Lynn enkel covers zingt, in Vlaanderen is ze vooral gekend door haar rol als Louise in Familie. “Ik ben letterlijk opgegroeid op de set. Familie is voor mij al veertien jaar een vast gegeven in mijn leven. Maar ook studeren is iets belangrijks voor mij. Nu ben ik vooral bezig met de praktijk,” legt ze uit, “maar ik wil niet alleen voor de schermen werken, het grotere plaatje boeit me evenzeer.”

 

actief acteren

De eerstejaars Communicatiewetenschappen woont in Antwerpen en loopt over van enthousiasme. “UAntwerpen was een logische keuze, ik woon hier graag en hou van hoe het studentenleven en de stad samengaan. Vorig jaar studeerde ik nog Taal- en Letterkunde, Engels-TFL maar dat was niet zo mijn ding. Wel ben ik blij dat ik bij Lingua terecht ben gekomen, ik ben dit jaar zelfs schacht.”

Dat enthousiasme is nodig, de creatieve duizendpoot heeft in vele potjes pootjes. Op de vraag of dat dan niet vermoeiend is, reageert ze gelaten. “Ik kan moeilijk nee zeggen tegen een project. Zo ben ik momenteel bezig om samen met studenten van het RITCS in Brussel een serie op sociale media te krijgen en zou ik ook graag terug in het theater werken. Ik wil constant creatief bezig zijn.”

 

pretentieloos pretenderen

Dat ze gekend is, bewijzen haar meer dan vijftigduizend Instagramvolgers, maar zelf relativeert ze dat. “Ik zie wel af en toe bij medestudenten in mijn aula een blik van herkenning, maar iedereen respecteert het feit dat ik hier gewoon studeer. Het zijn vaker de zatte studenten op feestjes die komen vragen om een foto en dat ben ik ondertussen wel gewend.” Toch neemt ze haar acteerwerk wel eens mee in haar dagelijkse leven. Zo doet ze zich soms wat verlegener voor dan ze eigenlijk is. “Eigenlijk ben ik echt een extravert persoon, maar je krijgt nogal snel het verwijt dat je een hoge dunk van jezelf hebt. Ik heb dus geleerd om me, zeker bij nieuwe mensen, wat op de achtergrond te houden” vertelt ze.

Het is echter uitgesloten dat we Sarah-Lynn enkel op de achtergrond zullen zien. De energie waarmee ze zich op haar projecten stort, bewijst dat voor haar expressie een uitdrukkelijke noodzaak is.