een blik op het bloklandschap

eerlijke reviews over studieplekken

31/05/2017

De tijd dat studeren alleen in eigen slaapkamer of kot gebeurde, is definitief voorbij. De hedendaagse student blokt niet solitair, maar solidair en trekt tijdens de blok naar de meest uiteenlopende locaties. Zo uiteenlopend dat je er wel eens keuzestress van zou kunnen krijgen. Wij schoten de twijfelende student daarom te hulp en gingen op verkenning in het Antwerpse bloklandschap. 

Speciaal voor jullie onderwierpen we vijf studeerlocaties, van eigen achtertuin tot foodmarket, aan ons kritische oog en deelden we objectief onze scores uit. Daarbij focusten we ons op drie punten. Ten eerste keken we naar de zogenaamde zen-factor van de studieplek: was er sprake van absolute stilte, of heerste er net chaos? Ten tweede hechtten we belang aan de sfeer en gezelligheid. Wil je ergens een hele dag zitten, dan kan het maar beter een beetje aangenaam zijn. Een fenomenaal uitzicht of zalige stoelen zorgden daarom ook voor hoge punten. Ten derde controleerden we uitgebreid de pauzemogelijkheden – goed pauzeren is essentieel, dat weet iedereen. De komende locaties pluisden we helemaal uit voor jullie. Ga erheen en oordeel zelf!

 

 

Letterenhuis

Zen-factor: 8/10
Sfeer en gezelligheid: 6/10
Pauzemogelijkheden: 9/10

studieplekken - Letterenhuis (© Study360)Hoewel er er slechts 10 studieplekken beschikbaar zijn in het Letterenhuis, is deze studielocatie zeker de moeite waard. Als student krijg je de ruimte om je boeken gespreid over je studieplek te leggen. Heb je even genoeg van het studeren en wil je even pauze nemen, dan kun je fijn onderuitgezakt zitten in de ruimte ernaast. Mocht je behoefte hebben aan een frisse neus, dan kan je het dakterras van het museum op of loop je even over de nabijgelegen Groenplaats of het Hendrik Conscienceplein. Om bij de studieruimte te komen, ben je bevoorrecht om eerst een kijkje te nemen in het museum. Het enige nadeel is dat er niet op alle studieplekken stopcontacten beschikbaar zijn. (Daan)

 

 

MERCADO

Zen-factor: 7/10
Sfeer en gezelligheid: 5/10
Pauzemogelijkheden: 8/10

studieplekken - Mercado (© Study360)Pop-up foodmarket MERCADO voedt deze examenperiode niet alleen de maag, maar ook de ziel. Een deel van de eerste verdieping is namelijk opengesteld voor blokkende studenten. Naast een grotere zaal vind je hier ook een viertal kleinere lokaaltjes. De lichtgele kale muren, de kamerplanten en de houten stoeltjes doen nog het meest van al aan een oude lagere school denken, maar net wanneer die flashback naar de maaltafels van zeven om de hoek loert, is daar het fenomenale uitzicht over de Groenplaats. De ruimte is bovendien niet al te volgepropt en er is veel lichtinval, wat rust uitstraalt. Een klein nadeel is dat het er niet altijd even stil is, maar dat los je gemakkelijk op door de gratis oordopjes. (Joanna)

 

 

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Zen-factor: 9/10
Sfeer en gezelligheid: 5/10
Pauzemogelijkheden: 8/10

studieplekken - Consciencebib (© Study360)De erfgoedbibliotheek lijkt op het eerste zicht geen ideale studieplek. In deze zaal waar je oude boeken kunt raadplegen, mag je niet eten of drinken en ook je jas moet je in een kluisje laten liggen. Streng? Het is maar hoe je het bekijkt. Door de onnodige ballast is deze plek helemaal zen en heerst er een ware stiltecultuur. Als je ongestoord wilt doorblokken of -thesissen is dit dé ideale locatie. De stilte doorbreken doe je dan weer door simpelweg een wandeling te maken op de nabijgelegen Grote Markt of Groenplaats, die bijna letterlijk aan de deur liggen. (Joanna)

 

 

je eigen huis

Zen-factor: 8/10
Sfeer en gezelligheid: 7/10
Pauzemogelijkheden: 9/10

studieplekken - hotel MamaNiet iedereen studeert graag op locatie. Sommige vreemde vogels onder ons studeren liever gewoon thuis. Je eigen vertrouwde kamer, al je boeken bij de hand en vooral: een koelkast die tot de nok gevuld is! Wat willen we nog meer? De mama die subtiel opmerkt dat “je vandaag toch niet zoveel doet hè?” nemen we er dan maar bij. Net zoals de ligstoel in de tuin, die met dit zonnige weer heel aanlokkelijk wenkt. Weerstaan is geen optie. Dan maar buiten studeren! Zolang de buurman nu maar niet aan zijn haag begi … Ja lap! (Jonas)

 

 

Scoutshuis

Zen-factor: 8/10
Sfeer en gezelligheid: 6/10
Pauzemogelijkheden: 10/10

studieplekken - Scoutshuis (© Study360)Eens een scout, altijd een scout. Aan de lokroep van het gloednieuwe Scoutshuis kon ik dus – drie jaar nadat ik mijn bottines en hemd in de kast geborgen had – niet weerstaan. Het gebouw ligt in Borgerhout en is daarmee wat verder van de studentenbuurt verwijderd, maar het is een fiets- of bustochtje zeker waard. Op de vergaderzaaltjes die zijn opengesteld voor studenten is niet veel aan te merken: degelijk, maar in een kring van tafels studeren heeft ergens ook iets raars. Waarom dan toch naar hier gaan? Vlak naast het Scoutshuis ligt het zwembad Plantin-Moretus, waar je voor slechts anderhalve euro een frisse duik kunt nemen. Geen betere manier om je batterijen op te laden! (Joanna)