de duivel kan de klok niet lezen

betweter

24/09/2018
šŸ–‹: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Geloof jij dat het breken van een spiegel je zeven jaar ongeluk brengt en dat je als je zout over je linkerschouder gooit je demonen afweert? De meeste mensen hebben wel kleine dingen waarover ze bijgelovig zijn. Als het gaat over een kaarsje branden en je favoriete onderbroek aandoen om een goed examen af te leggen, dan valt het best wel mee. Maar ben je ooit zo bijgelovig geweest dat je alle kerkklokken in een heel land fout zette?

Dat is precies wat er gebeurd is in Malta. De inwoners van het kleine eiland zijn namelijk zo diepgelovig dat ze zich met zā€™n allen massaal voorbereiden voor het geval datĀ de duivel ooit beslistĀ om het eilandje een bezoek te brengen. Elke kerk op Malta heeft namelijk twee klokken waarvan er eentje sowieso fout staat. De andere staat soms juist en soms ook fout. En dan moet je weten dat er 350 kerken staan op amper 316 kmĀ², dat zijn heel wat foute klokken.

Het bijgeloof komt voort uit een oude legende waarin de Maltezen geloven dat de foute tijden op de klokken de duivel zouden misleiden. Blijkbaar is de hellevorstĀ zo slecht in het lezen van de klok dat hij zijn bezoek aan het eiland integraal zou opgeven wanneer hij in de war raakt over hoe laat het nu eigenlijk is. Zo te zien heeft SatanĀ een strak schema waar hij niet makkelijk vanaf kan wijken.

Charmant is het wel, dat een volk zich zo blijft vasthouden aan een oude legende en vandaag de dag de klokken nog steeds verkeerd zet. Je plaatselijke cultuur is iets om in ere te houden. Zo schrijft elke leerling er ook nog steeds 'JMJ' (Jezus, Maria, Jozef)Ā in de hoek van elk examen voor goed geluk;Ā het diepgelovige zit dus niet alleen in de kerkklokken. Mefisto zou vast ook niet blij zijn om dat steeds tegen te komen tijdens zijn bezoekje.Ā 

Als je dus ooit op vakantie gaat in Malta, zorg er dan voor dat je je smartphone altijd bij de hand hebt of een horloge rond je pols hebt zitten. Als jij je net als BeĆ«lzebubĀ strak aan eenĀ tijdschema wil houden, kan dat alleen maar van pas komen, want op de kerkklokken kan je niet rekenen. Het mag dan charmant zijn, maar wie kijkt er nu eigenlijk nog naar de kerkklokken? Volgens mij heeft Lucifer ook gewoon zijn smartphone om de tijd op af te lezen.