Cultuuragenda oktober '08

20/09/2008
🖋: 

De zomer is voorbij en het is weer vroeg opstaan geblazen. Vergeet echter niet dat het leven doorgaat terwijl u reeds depressief naar vuistdikke cursussen staart. Na enkele maanden regen, reizen en vakantiewerk, kunt u weer zorgeloos in het verrukkelijke culturele leven van Antwerpen duiken.

2/10 Muhka_Media / 'The General' (1927)

In de stille film ‘The General’ moet Johnnie (Buster Keaton) tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zijn twee grote liefdes redden: the girl en ‘The General’. Tijdens deze queeste komen plannen van de Unionisten hem aan de oren, waarop hij zich verplicht voelt de Confederalisten te waarschuwen...

 

T.e.m. 4/10 Toneelhuis / ‘Repertoire’ van Benjamin Verdonck

Het Toneelhuis herneemt vijf toneelstukken van Benjamin Verdonck: de twee sprookjeswerelden ‘Metamorphosen’ en ‘313/Misschien wisten zij alles’, theatergedicht ‘WEWILLLIVESTORM’, karikatuur ‘Global Anatomy’ en het aangrijpende ‘Nine Finger’. Wil je meer weten? Kijk snel op pagina XX!

 

9/10 Toneelhuis / ‘WOEST’ van Tom Lanoye

Tom Lanoye wordt vijftig jaar. 'WOEST' is zijn nieuwe solovoorstelling, waarmee hij meteen de Nederlanden doorkruist. En wie kan dat beter voorstellen dan Lanoye zelf. In ’s mans woorden: “Dansen doe ik niet, moppentappen is voor sukkels, cabaret voor losers, en zingen wil ik u niet aandoen. Als u dat niet bevalt, blijf dan weg. Blijf dan gewoon weg.”

 

10/10 TRIX / The Hickey Underworld

The Hickey Underworld won in 2006 vanuit het niets Humo’s Rock Rally. Het is echter nog steeds niet duidelijk wat we van de band moeten vinden. Misschien komt daar verandering in met hun langverwachte album dat midden oktober wordt voorgesteld. Wil je er als eerste bij zijn, rep je dan op 10 oktober richting Trix. Meer informatie op pagina XX!

 

T.e.m. 15/10 Antwerpen / Zonsondergang

Op de Zeeuwsekoornmarkt, aan het begin van het Eilandje, staat een kleine houten tribune waar je van het mooiste zicht op de Antwerpse zonsondergang kunt genieten. Er staat net als vorig jaar een zonsondergangbarbecue klaar. Kom zeker op tijd, zodat je het hele schouwspel kunt volgen! De uren van de schemering vind je in de kalender op de site van de Zomer van Antwerpen. Vergeet je warme dekens en fles wijn niet.

 

16/10 deSingel / dedonderdagen #17

Voor de zeventiende keer neemt een menigte onbekende artiesten de Singel over. Verspreid over het hele gebouw brengen kunstenaars, muzikanten, cabaretiers, dansers en performers het beste van zichzelf. Alles zien en meemaken is onmogelijk, neem dus ofwel zorgvuldig het programma door of loop gewoon lukraak door het gebouw. In de foyer vind je een pint en een babbel met de artiesten. Voor enkele highlights uit het programma, zie pagina XX.

 

23/10 Museum Vleeshuis | Klank van de Stad / 'Kunst om 8 – Let’s Move'

Het Museum Vleeshuis pakt uit met een nieuw en uniek thema: het muziekleven in de stad Antwerpen. De geschiedenis van muziek en dans wordt op een interactieve manier gebracht en je krijgt optredens te zien van onder meer Daan en Les Ballets C. de la B.

 

29/10 cc De Kern / ‘Eelt’ van Wouter Deprez

Wie Wouter Deprez niet kent, is een leek. De man voorstellen is hier dus niet aan de orde. Na het enorme succes van zijn laatste show ‘War’ staat hij er weer, maar deze keer is het zijn vader die het podium overneemt. Zoals dat gaat met oude mensen, moeten we het gezaag over vroeger en nu aanhoren. Krijgt u thuis al genoeg preken over de ‘de jeugd van tegenwoordig’ naar het hoofd geslingerd en ziet u het niet zitten om dat ook buitenshuis te moeten tolereren, vergeet dan niet dat het om Wouter Deprez gaat...

 

31/10 wereldwijd / Halloween:

 

Haal die bezemstelen, witte hoeslakens en uitgekerfde pompoenen maar boven! Laten we dit jaar eens lekker meedoen met dit uitermate kitsch festijn. Omdat clichés eigenlijk leuk zijn.

 

Besprekingen

GAME: 'Spore'

Het nieuwe spel van Will Wright, de bedenker van 'SimCity' en van 'The Sims': begin met één cel en evolueer in vijf stadia tot een beschaving die door de ruimte kan reizen en zelf de evolutie van andere wezens kan beïnvloeden. Het leukste aspect is de mate waarin je het uiterlijk van je beestje kan aanpassen; tof, maar nu ook weer niet zo tof dat 'Spore' zijn kleine hype kan waarmaken. De wezens, voertuigen en gebouwen die je creëert kunnen zeer makkelijk via het internet uitgewisseld worden, wat een stuk interessanter klinkt dan het in de praktijk blijkt. Een leuk concept en aangenaam om te spelen. Verwacht echter geen diepgang of strategie; of een uitdaging. Buiten misschien om de haast fascistoïde kopiëerbeveiliging te kraken. Ontwikkelaar: Maxis Uitgever: Electronic Arts Platform: PC & Mac Demo: www.spore.com

 

CD: The Constantines - 'Kensington Heights'

Met ‘Kensington Heights’ – genoemd naar de buurt in Toronto waar ze repeteren – zijn The Constantines toe aan hun vierde studioalbum. De plaat begint zeer sterk met de uitblinker ‘Trans Canada’, het soort nummer dat rustig begint om dan halverwege te exploderen op het zich steeds herhalende ritme en de rauwe stem van Bryan Webb. Daarna moet de drive van de eerste nummers plaats ruimen voor wat meer epische songs en ballads zoals ‘Time Can Be Overcome’. Is het de leeftijd? “What do you know? Still living, still young. Tomorrow is no burden. Time can be overcome” is dan misschien toch een beetje te hoopvol? Toch zijn de nummers verre van slecht, maar ze gaan wat sneller vervelen en kunnen niet tippen aan het oudere en rijkere werk van deze Canadese rockers. Een pareltje als ‘Shine a Light’ is het dan ook niet. Wel een degelijke, maar vooral subtielere plaat.

 

CONCERT: The Hickey Underworld in TRIX

Het is weeral even geleden sinds The Hickey Underworld uit het niets Humo’s Rock Rally won. In 2006 lieten zij in de finale tegen alle verwachtingen in The Blackbox Revelation en Rye Jehu achter zich. Het resultaat kent u misschien nog: het publiek bekogelde het viertal met bier. Twee jaar later is het nog steeds niet duidelijk wat we nu mogen verwachten van deze Antwerpse rockband. Oké, ‘Mystery Bruise’ is een goed nummer, maar het is dan ook hun grootste – en eigenlijk enige echte – wapenfeit. Of daar dit jaar verandering in komt, zal afhangen van hun langverwachte debuutalbum dat ze op vrijdag 10 oktober voorstellen in TRIX. Dat de heren van Das Pop achter de knoppen zaten, geeft ons alvast hoop.

 

THEATER: 'Repertoire' van Benjamin Verdonck in Het Toneelhuis

Onder de noemer ‘Repertoire’ herneemt Het Toneelhuis vijf voorstellingen van Benjamin Verdonck. ‘Metamorphosen’ gaat over scheppingsverhalen en sprookjes. ‘WEWILLLIVESTORM’ is een theatergedicht, gevormd door de arbitraire en banale voorwerpen op het toneel. ‘Nine Finger’ toont de uiterlijke kenmerken van ontreddering. De perversiteit van de oorlog wordt in een kinderlijk Engels geformuleerd aan de hand van het verhaal van een Afrikaanse kindsoldaat. In ‘313/Misschien wisten zij alles’ wordt er een wereld gecreëerd zoals die voorkomt in kinderboeken. ‘Global Anatomy’ toont twee mannen die aan zichzelf en aan de wereld werken, maar geviseerd worden door de mislukking.

 

FILM: 'Into the Wild' (2007)

'Into the Wild’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jon Krakauer, die aan de hand van dagboekfragmenten en gesprekken met naasten de laatste reis van 22-jarige backpacker Christopher Johnson McCandless reconstrueert. Hij begon zijn reis in 1990 en kwam in 1992 om in zijn ‘Magic Bus’, door één grote inschattingsfout: de natuur is niet vredig en behulpzaam, maar genadeloos. De film is opgenomen op locatie (in Alaska), en dat levert adembenemende beelden op. Sean Penn regisseert zijn acteurs op zo’n manier dat de film haast als een documentaire overkomt. Hoofdrolspeler Emile Hirsch (‘Lords of Dogtown’, ‘Alpha Dog’) leeft zich volledig in in zijn personage, wat het waargebeurde verhaal alleen maar kracht bijzet. ‘Into the Wild’ raakt bij iedereen een gevoelige snaar, zelfs de meest overtuigde macho’s en koele ice queens. Terecht. Regisseur: Sean Penn Met: Emile Kirsch, Jena Malone en Vince Vaughn

 

EVENT: dedonderdagen #17

Op 16 oktober neemt een horde onbekende artiesten de Singel over. Ze bezetten het hele gebouw, van kelder tot podium, van los- en laadkade tot gangpad. Op een avond alles zien, is met andere woorden onmogelijk. Om u bij te staan in tijden van hartverscheurende dilemma’s, doet dwars een greep uit het programma. Tuning People brengt zijn nieuwe creatie ‘Worm’. De muziekinstrumenten zijn zelfgemaakt, en het arsenaal bestaat uit onder meer een druppelmachine en een radiale phonodrummer. De activiteiten van de groepsleden worden gefilmd en geprojecteerd, zodat geluid en beeld samen theater vormen. ‘Hauts Cris (miniature)’ is de nieuwe voorstelling van de Franse kunstenaar Vincent Dupont. Hij neemt ons mee naar een woonkamer in miniatuurvorm. Geen onbelangrijk detail: Dupont is één van dé Franse theaterrevelaties van het moment. Dj Merdan Taplak verzoent wereldmuziek met elektronische dansmuziek. Door de internationale vakpers wordt hij bestempeld als één van de grote talenten in zijn genre.