cornflakes helpen een handje

betweter

02/05/2019
đź–‹: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Misschien eet je het elke ochtend als ontbijt. Of misschien alleen in het weekend of in de vakantie, zoals bij ons thuis de regel was. Ik heb het over cornflakes. Deze zijn echter niet zonder controverse. Om te beginnen is er het debat tussen eerst de cornflakes en dan de melk (de juiste manier) of eerst de melk en dan pas de graanvlokken (de foute manier). Verder heeft dit voedingsmiddel ook nog een aparte ontstaansgeschiedenis. 

De broers Kellogg — gaat er al een belletje rinkelen? — waren in de jaren 90 van de 19de eeuw op zoek naar een nieuw graanrijk en vegetarisch dieet. Daarvoor experimenteerden ze met verschillende graansoorten. Op een dag vergat Will Kellogg de pot tarwe op het vuur waardoor die erg hard werd. Toch probeerden hij en zijn broer John om het graan alsnog uit te rollen en in stukken te breken. De bekende vorm was het gevolg. De allereerste cornflakes bestonden dus niet eens uit maïs. 

Maar waarom waren deze twee broers op zoek naar een graanrijk dieet? Ze waren op dat moment nog dokters die hun patiënten wilden genezen van indigestie. Het nieuwe ontbijt was echter vooral bedoeld als middel om masturbatie en een overmatig libido tegen te gaan. Dat had je zeker niet verwacht toen je vanochtend de melk over je cornflakes goot. Ze werden hierdoor geïnspireerd door de zevendedagadventisten, een kerkgenootschap dat net als de twee broers in die tijd op zoek was naar een dieet om seksuele behoeften tegen te gaan. Ook zij dachten dat granen hiertoe de oplossing waren.

Nu, zoals we allemaal wel weten, zijn cornflakes nooit een wondermiddel tegen masturbatie geworden. Slechts weinig studenten zullen een verlaging in hun behoefte hebben gevoeld na het ontbijt. Dat hadden John en Will uiteraard ook door. Of ze het empirisch onderzocht hebben is spijtig genoeg niet bekend. Maar wat ze wel doorhadden, was dat de graanvlokken bijzonder in de smaak vielen bij hun patiënten. Hierdoor zijn ze met verschillende graansoorten aan de slag gegaan en richtten ze later hun eigen bedrijf op. Een bedrijf waarvan de zakenpartners later uit elkaar zouden gaan door de discussie of er suiker op de cornflakes moest. 

Of je nu voor, tijdens of na het eten van cornflakes masturbeert, de broers Kellogg liggen er al lang niet meer van wakker. Hun uitvinding helpt ons allemaal een handje tijdens ons ontbijt, dus daar kunnen we maar beter heel hard van genieten.