comfortquiche

pottenkijkers

17/01/2019

Haal je ‘fat pants’ uit de kast en dij uit met dwars in deze online vreet- en zuiprubriek voor mensen die het nét even anders doen. Mensen die houden van empirisch experimenteren, eetbaar exploreren en extravagant exposeren met een beperkt budget doch calorierijkefantasie.

Tijdens de examens hebben we comfort nodig. In de vorm van een fleecedeken en een flauwe serie in de avond, of juist comfort op z’n Engels: troost. Dit kan een dikke knuffel zijn van je lief of je gefriendzonede vriend(in). Persoonlijk verkies ik een dik stuk parmezaan, of drie repen Côte d’Or. Ze knuffelen mijn binnenste. Voor een nog grotere liefkozing kruip ik de keuken in en verwen ik mezelf door een maaltijd in elkaar te knutselen. Geen zesgangenmenu – ook al heb ik daar wel behoefte aan – de tijd beperkt mij tot het in elkaar flansen van niets minder dan comfortfood. Vanavond: quiche!

 

ingrediënten

voor 3 à 4 personen:

 

 
 
  • 6 eieren
  • 100 ml room
  • 1 bladerdeegbodem
  • 250 g feta (of goedkopere saladekaasvariant)
  • 100 g kerstomaatjes
  • 250 g verse spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 250 g champignons
  • 1 handvol pijnboompitten

bereiding

Begin met de oven aan te zetten op 190 graden. Vergeet je handen niet te wassen, om de dunne laag ongedefinieerde materie onder je nagels van aan je gat te krabben de ganse dag, te verwijderen.

 

Spinazie is smakelijk en belooft gigaspierballen, maar je hebt bij het klaarmaken ietwat geduld nodig omdat het groene goud goed moet slinken. Begin met het in een flink hete pan te gooien, kruid steeds bij met peper en zout. Als je over de helft heen bent van je hoeveelheid, begin je met het toevoegen van de geperste knoflook. Helemaal op het eind rooster je in een minuutje de pijnboompitten goudbruin. In een tweede pan die nog heter mag, mogen de dungesneden champignons goudbruin kleuren en het rode versnipperde uitje bak je mee.

 

Klop de eieren los samen met de room, peper en zout. Giet dit mengsel over in een met bladerdeegbodem bedekte ovenschaal en voeg de overige ingrediënten toe. Dit wil dus zeggen: spinazie, champignons, kerstomaten en feta!

 

In het midden van je oven mag deze compositie een halfuurtje stollen tot een prachtig paradepaardje van jouw eigen makelij. Tijdens deze dertig minuten kun je nog vlug je laatste hoofdstuk herhalen, een powernapke doen, of een poosje verder krabbelen aan je derrière. Bon appetit.