CHOCOTASTISCHE OVERLEVINGSGIDS VOOR DE BLOK (2)

dwarsdoorsnede

15/01/2024

De blok doorkomen doet ieder op hun eigen manier. De een wandelt als een gek rondjes door hun kot, de ander giet blikjes Nalu achterover alsof hun leven ervan afhangt en ondergetekende doet zich – uiteraard – te goed aan chocolade. Maar welke chocolade eet je op welk moment voor een ideale examenprestatie? Ik ontcijferde de cacao-code. 

harde hazelnoot

Miljaarnondechoco, pot vol Cécémel, chocodorie! Het examen van deze namiddag staat bekend als hét buisvak van je opleiding. Je samenvatting zou net zo goed een combinatie van Chinese tekens, hiërogliefen en gekrabbel van een zesjarige kunnen zijn, want de letters dansen toch voor je ogen. Voor het harde denkwerk is chocolade nodig die even luid kraakt als jouw op volle toeren draaiende hersenen. En wat kraakt er nu beter dan hazelnoten in je chocolade? Alsof chocoladefabrikanten weten dat hazelnoot essentieel is voor elke student, heeft zowat elk merk deze chocoladevariant wel. Al is die van Tony’s Chocolonely ontegensprekelijk de beste.

sinterstalgisch genot

Goed, de examens zijn halfweg en rampen zijn vooralsnog voorkomen. Met nóg twee weken voor de boeg is dit jaarlijks het moment waarop ik verlang naar de goede oude tijd van het middelbaar. Examens die na twee weken al achter de rug zijn, pas na het avondeten je boeken openslaan en alsnog slagen, je resultaten dezelfde week nog kennen … Heerlijk! Even heerlijk is de chocolade die onlosmakelijk verbonden is met mijn nostalgische buien: Sinterklaaschocolade. Mijn twintigste verjaardag is Sinterklaas duidelijk ontgaan, want meer dan een maand na de verjaardag van de goedheilig man is de voorraad chocoladebeeldjes nog niet uitgeput. Geen bezoek gekregen? Schaamteloos zelf chocolade in je schoen – of rechtstreeks in je keukenkast – achterlaten is de oplossing. Na 6 december is die chocolade trouwens opmerkelijk goedkoper. Elke hap ervan brengt een welkom vleugje zoete nostalgie en een zeldzame glimlach in deze stresserende periode.

mokkamomentum

Na een nostalgische onderbreking ben je weer klaar om te knallen. Slaap? Dat staat niet meer in je woordenboek. Op zoek naar een metgezel voor je nachtelijke studiesessie? Daar komt de redder in bitterzoete nood: mokkachocolade. Mijn haat voor koffie is een ware karaktereigenschap, maar voor mokkachocolade maak ik graag een uitzondering, zeker als het die uit een doos Mercikes zijn. Gewapend met de superieure cafeïnevorm ben je klaar om de hele nacht te strijden.