Cat Power - Jukebox

16/02/2008

Chan ‘Cat Power’ Marshalls nieuwste geesteskind draagt de titel 'Jukebox' en is, zoals u wellicht al vermoedde, een coverplaat. Muzikaal gesproken is de cd een schipperen tussen de bluesritmes van Chans vorige telg 'The Greatest' (2006, Matador) en de meer intimistische teneur van haar oudere nummers, hetgeen een plaat oplevert die wederom enkele pareltjes bevat.

Chan is met 'Jukebox' inmiddels aan haar tweede coverplaat toe. Op haar eerste – 'The Covers Record' (2000, Matador) – transformeerde ze onder andere ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ van The Rolling Stones, ‘Red Apples’ van Smog, en ‘Naked If I Want To’ van Moby Grape tot nummers die in het hoofd van de luisteraar blijven spoken, en dat doet ze hier weer. Zoals op 'The Greatest' wordt Chan wederom muzikaal ondersteund - ditmaal door de leden van haar nieuw aangeworven live band The Dirty Delta Blues – en dat schrikt de ouwe getrouwen misschien af, maar daar is geen reden toe. De muzikale “breuk” die 'The Greatest' betekende in het Cat Power pantheon, en die Chan Marshall tot het sterrendom katapulteerde, is immers relatief. Op 'Jukebox' nemen Chan en haar band onder andere het werk van Frank Sinatra (‘New York’), George Jackson (‘Aretha, Sing One For Me’), Bob Dylan (‘I Believe In You’), Janis Joplin (‘Woman Left Lonely’) alsook Cat Power (‘Metal Heart’) onder handen. De nummers dragen aan de oppervlakte niet dezelfde stempel van de getroebleerde melancholicus die de meesten onder ons in de oudere nummers van Chan Marshall herkennen, maar zoals 'The Greatest' is ook 'Jukebox' een cd die langzaamaan bezit neemt van de luisteraar en die met zijn ogenschijnlijke lichtvoetigheid erg charmeert.

 

Luistertips zijn het hypnotiserende ‘Ramblin’ (Wo)man’ (Hank Williams) en het prachtig uitgevoerde ‘Don’t Explain’ (Billie Holliday), twee nummers waar Chans stem bij momenten weer eens recht door het hart snijdt. Er is echter geen enkel nummer dat het beluisteren niet waard is, dus u kan zich maar best naar de plaatselijke platenboer reppen. Als u de Deluxe edition koopt, krijgt u er een tweede CD bij met nog eens vijf covers, waaronder een innemende upbeat cover van ‘Naked If I Want To’.

 

Cat Power, 'Jukebox'. Matador Records, 2008.